В живота може да се случи всичко, и понякога излизането от кризата зависи от способността ни да останем силни и емоционално устойчиви.

Стратегията, предложена от психотерапевта Еми Морин, може да се окаже доста полезна в трудна ситуация.

В определен момент от живота всеки от нас преживява криза. Неизлечима болест на близък, развод, финансови проблеми.

Списъкът може да продължи до безкрайност. И не е важно колко ще печелим и колко непоколебимо ще е благополучието ни, кризите са неминуеми.

Всеки може да реагира на тях, както и да се държи в сложна ситуация. Способността ни да останем силни помага да преживеем трудни времена.

Каква е стратегията за умствена устойчивост по време на криза

Приемете реалността

Когато се случи нещо лошо, е голямо изкушението да се потопим в размишления за това, че това не би трябвало да се случи или нещо се е случило несправедливо. Но това е само напразна загуба на ресурси.

Приемете ситуацията. Това не означава, че сме съгласни с развитието на събитията. Но е необходимо целенасочено внимание на случващото се. Само тогава ще сме способни на конструктивни решения.

Не опитвайте сега да станете по-силни

Да се опитаме да станем по-силни по време на криза, това е като да вдигнем щанга, преди да избутаме голяма кутия.

Не е време да съжаляваме, че не сме могли да съберем сили, трябва да акумулираме тези възможности, които вече имаме.

Да поискаме подкрепа

Да поговорим с приятели и с близки, да се обърнем към професионалист. Да направим нещо в тази посока – да формулираме молби, да обясняваме на хората от какво имат нужда, и да получим емоционална подкрепа, която сега ни е толкова необходима.

Да се погрижим за себе си

Когато преживяваме криза, понякога не можем да принудим себе си дори да похапнем и нормално да се наспим. Но грижата за собствения организъм през този период е особено необходима. Да излезем навън на разходка, за да се пораздвижим. Да се погрижим и за здравословното хранене.

Дори и времето да не стига катастрофално, трябва да си правим пауза за отдих за тялото и за ума.

Да се представим, че съветваме друг в тази ситуация

Трудната ситуация може да изисква по-сериозни решения. Но такива е почти невъзможно да се вземат, особено в кратките срокове, когато сме прекалено обзети от емоции. Възниква усещане, че сме между чука и наковалнята.

Избор на медицинска процедура, търсене на ново жилище – в каквото и да се състои решението, е добре да погледнем ситуацията отстрани.

Представете си, че давате съвет на близък приятел, който се намира в такова положение. Това помага поне отчасти да се изолираме от емоциите и дава възможност да видим кой вариант изглежда най-разумен.

Да си измислим мантра

Да си съчиним фраза, в която ще намираме упора в трудни моменти: „Всичко, което не ни убива, ни прави по-силни” или „Справяли сме се по-рано, ще се справим и сега”, и ще повторим толкова пъти, колкото е нужно.

Само това ще изтласка негативните мисли, постоянно въртящи се в главата ни, и ще се превърне в напомняне за нашия път за преодоляване на кризата.

Да си поставим приоритети

В кризисни времена е неизбежна ситуацията, когато трябва да се разделим с някои интереси, дела или с потребности, за да се фокусираме върху най-важното.

Да си съставим със задачи и да определим кои от тях са от първа степен. Повече си записвайте и си правете бележки, тъй като при силен стрес паметта може да ни подведе.

Да си намерим време за емоциите

Постоянното потискане на собствените емоции е вредно за психиката и за здравето, затова е необходимо да намерим време и ситуации, когато живеем с тях. Това също способства за запазване на продуктивността в кризисния период.

Разбира се, ако се разплачем в лекарския кабинет, това ще ни попречи да зададем нужните въпроси. А ако оставим страха да ни завладее напълно, това ще ни попречи да предприемем решителни действия.