Понякога изглежда, че добри новини вече няма. Кризи, конфликти, пандемия, катастрофи – подобни заглавия са в безкраен поток и постепенно започват да се отразяват на психическото ни здраве.

Същевременно не можем да се откажем напълно от четене и гледане на новини, ако искаме да сме осведомени за текущите събития.

Как можем да защитим своето психическо здраве от постоянния поток негативна информация

Ето няколко идеи.

1.Помнете, че медиите преследват рейтинг

Онлайн медиите, вестниците и телевизиите преследват сензации и се стараят да предизвикат силни емоции у читателите и зрителите с шокиращи и драматични заявления.

За тази цел журналистите често силно преувеличават риска от възможни трагедии и катастрофи.

2.Не забравяйте, че медиите рисуват изкривена картина за света

Особено това се отнася за денонощните новинарски канали – налага се с всички възможни средства да се задържи вниманието на зрителите по всяко време на деня и нощта.

В техните репортажи се създава образ на света, изпълнен с опасности и катастрофи, и постоянно гледайки новини, започваме да го възприемаме именно такъв.

3.Внимателно избирайте източници на информация

Дори най-добрите медии се поддават на изкушението да раздуят сензацията, но таблоидите и жълтата преса, дори не се опитват да представят на зрителя или на читателя претеглената оценка на събитията, като агресивно налагат своята версия, често напълно неправдоподобно.

4.Четете новинарските материали изцяло

Видели сте драматично, плашещо заглавие. Не се ограничавайте само с това, а прочетете цялата статия. Най-вероятно ще разберете, че не всичко е толкова лошо както е изглеждало в началото.

И не е изненадващо – заглавието има за цел веднага да привлече вниманието на зрителя, а най-лесно това се постига като се предизвикат негативни емоции у читателя – страх или гняв.

5.Проучете какви са пределите ви и позволявайте почивка от новини

Ако потокът от негативна информация в медиите започне да предизвиква силен стрес, време е да си позволим почивка. Например, ако ви е трудно да гледате репортажи или видеоклипове за трагедии и катастрофи, можете просто да слушате новини по радиото.

Ако след вечерните новини ви е трудно да заспите, опитайте да си установите полицейски час – да допуснем никакви новини след 6 вечерта.

В социалните мрежи с помощта на специални приложения можем да настроим честотата на обновленията – например, за да получаваме нови съобщения само по 2 пъти на ден – сутрин и вечер.

6.Блокирайте токсичните акаунти в социалните мрежи

Социалните мрежи ни помагат да поддържаме контакт с важни за нас хора, но често те стават източник на постоянен стрес. Ако забележите, че някои потребители в новинарската ви лента редовно публикуват негативни съобщения, може би трябва да ги блокирате, или да спрете да ги следвате.

7.Не се ограничавайте само до новини

Разбира се, полезно е да сме в час със събитията, но когато четем сайтове и вестници, не се ограничавайте само до новинарските рубрики. Винаги има възможност да се разсеем от неприятните съобщения, да погледаме нещо, което ни е интересно, например, разделите за кино, наука или спорт.

След вечерните новини по телевизията можем да се пренасочим към любимия сериал, за да се разсеем и да си повдигнем настроението.

8.Съставете списък с това, което ви безпокои

В тревожно състояние ни е трудно да се вземем в ръце и да разсъждаваме логически. Възникват нови и нови страхове, и те са все по-малко правдоподобни. Да, теоретично може да се случи, но колко е вероятно това. Ако новините предизвикват у вас тревога, вземете лист хартия и съставете списък с всичко, което ви плаши, а след това срещу всяка точка оценете вероятността от това събитие по скалата от 1 до 5.

9.Ако страдате от психически разстройства, без новини

Ако ви е поставена диагноза за някакво психическо разстройство или просто се чувствате особено уязвимо, се старайте да се пазите и по възможност да избягвате всякакви негативни емоции.

Изследванията показват, че неприятната или шокираща информация може да задълбочи психическите проблеми.

10.Медиите се стремят да предизвикат у нас силни емоции

Всеки път когато гледате или четете сърцераздирателна история в медиите, имайте предвид, че тази информация не е толкова полезна, колкото да предизвика безпокойство.