Проблеми със заспиването може да има всеки един от нас. Разбира се, само въз основа на това обстоятелство не трябва да се поставя диагнозата „безсъние”, както и да се прибягва до помощта на специални лекарствени средства.

Но проблемът трябва да се реши, тъй като организмът има нужда от отдих и възстановяване.

Заспиване за минути - как да го постигнем

1.Рецепта за бързо заспиване – НЕ на одеялото

Всички знаят, че заспиването в прохладно помещение е по-лесно, отколкото в силно отоплено, но да се спи съвсем без завивка не е желателно, тъй като е възможно простудяване.

Много по-лесно и по-безопасно е леко да се отвием или да използваме по-тънка завивка. Необходимо е да заемем удобно положение и да затворим очи.

След известно време ще почувстваме лека прохлада, тъй като телесната температура ще започне да се понижава.

Достатъчно е да се отвием леко, за да се потопим в царството на Морфей.

2.Дихателни упражнения – ефективен начин за по-бързо заспиване

Дихателните упражнения помагат на организма да се отпусне и да се настрои за отдих, облекчават мускулните спазми, отстраняват емоционалното напрежение и успокояват нервната система.

Най-голяма ефективност при безсъние демонстрира техниката „4/7/8”.

Вдишването трябва да е с продължителност 4 секунди, 7 секунди се задържа дишането, а през следващите 8 секунди е издишването. Дишането трябва да е само през носа.

3.Специална психотерапия „уморени очи”

Десенбилизация, която се превежда от латински като понижаване на чувствителността, се използва в поведенческата психотерапия не едно десетилетие.

Някога нейната цел е била облекчаване на страданията, предизвикани от травматични спомени.

Днес се използва и за корекция на други нарушения, сред които и проблеми със съня.

Специални упражнения за очите, усилващи тяхната преумора, могат да помогнат за разсейване на тревожните мисли и за по-бързо заспиване.

В тяхното изпълнение няма нищо сложно, още повече, че нещо подобно прави всеки, който трябва да работи дълго пред компютър.

Всичко, което е нужно да се направи – това е да се помига по-бързо, без да се прекратяват тези действията за около минута. Практиката показва, че след 30-40 минути човек трудно повдига клепачите и заспива.

4.Домашен кинотеатър

Много хора заспиват пред телевизора, пред неговото монотонно бърборене, макар и този метод невинаги да сработва, и не е полезен за здравето.

Много по-безопасно и по-ефективно е да гледаме кино в собствената си глава. Навярно всеки от нас има анимационен филм или картина, научени наизуст.

Когато си ги представим от първия до последния кадър, това помага за ускоряване на заспиването.

Това е прекрасна алтернатива на анализа и размишленията, на които повече от нас се отдават в края на деня.

5.Броене на овце за заспиване, но по друг начин

Кой ли не е правил, това упражнение в опит да заспи по-бързо? Но ако обичайното броене от първата овца и до безкрайност не носи своя положителен резултат, можем да се опитаме да броим обратно.

Съвсем не е задължително да си представяме блеещото чифтокопитно.

В ерата на компютърните и нанотехнологиите желаещите да заспят по-бързо си представят монитор, на който върви обновление на системата.

Пресмятането на процентите, които остават до края на зареждането, също могат да помогнат за достигането на желаната цел.

6.Прийомът на Марк Твен

Смята се, че главното условие за бързото потапяне в царството на Морфей е комфортно и удобно положение на тялото.

Но когато това не помогне, можем да направим точно обратното. Например, да легнем в края на леглото, където да ни е неудобно, това е помагало на великия писател Марк Твен да заспи.

7.Гледане на ASMR-видео

За начало е необходимо да изясним какво е това автономна реакция на сензорния меридиан. Често го наричат "оргазъм на главата", макар и възникващите еуфорични усещания да нямат никакво отношение към половата възбуда.

Причина за възникване на подобни усещания са мравучкания по кожата, които водят началото си от главата и спускащи се надолу по задната повърхност на шията и горната част на гръбнака.

„Мравучкане в главата” най-често се предизвиква от слухови и зрителни стимули, по-рядко от целенасочено контролиране на вниманието.

Гледането на ASMR-клипове, в които се показват сцени, които провокират слуха и зрението, може да помогне на тези, които имат проблеми със заспиването.