Около 90% от мъжете, които правят секс с мъже и най-много 5% до 10% от сексуално активните жени практикуват анален полов акт, често наричан просто анален секс.

Но тези, които си падат по тази нестандартна сексуална практика, трябва да знаят, че тя крие рискове за здравето, тъй като анусът е пълен с нервни участъци, а това го прави много чувствителен.

За някои хора, които правят анален секс, анусът може да е ерогенна зона, която отговаря на сексуална стимулация. За мъжа анусът може да осигури приятно стягане около пениса.

Докато някои хора смятат аналния секс за приятен, всъщност той има и отрицателни страни и изисква специални предпазни мерки.

Безопасен ли е аналният секс ?

Аналният секс крие редица рискове за здравето. Той е най-рисковата форма на сексуалната активност, поради няколко причини:

Анусът няма естествено смазване, както влагалището. Проникването на пениса до степен разкъсване на тъканта вътре в ануса, дава възможност на бактериите и вирусите, да навлязат в кръвния поток.

Това може да доведе до разпространението на полово предавани инфекции, включително СПИН.

Проучванията показват, че рискът от заразяване от СПИН за пасивния партньор при анален секс е 30 пъти по-голям ,отколкото при вагиналния секс.

Излагането на човешкия папиломен вирус (HPV) може да доведе до развитието на брадавици и анален рак. Използването на лубриканти може да помогне, но не напълно да предотврати разкъсване на тъканта.

Тъканта вътре в ануса не е защитена, както кожата извън ануса. Нашата външна тъкан има слоеве от мъртви клетки, които служат като защитна бариера срещу инфекция.

Тъканта вътре в ануса не разполага с тази естествена защита, която остава уязвима за разкъсване и разпространението на инфекцията.

Анусът е за изхвърляне на изпражненията. Той е заобиколен с пръстеновиден мускул, наречен анален сфинктер, който стяга, след като сме се пречистили. Когато мускулът е стегнат, аналното проникване може да бъде болезнено и трудно.

Продължителното повтаряне на анален секс може да доведе до отслабване на аналния сфинктер, което  прави трудно задържането на фекалните маси, правещп по-лесно изхождането.

Въпреки това, известните Кегелови упражнения за укрепване на сфинктера помагат за предотвратяването на този проблем.

Анусът е пълен с бактерии. Дори ако и двамата партньори не страдат от полово-предавани инфекции или заболявания, бактериите в ануса могат евентуално да заразят партньора.

Практикуването на вагинален секс след анален секс може да доведе до инфектиране на влагалището или пикочните пътища.

Аналният секс носи и други рискове. Оралният контакт с ануса може да постави и двамата партньори в риск от хепатит, херпес, HPV, и други инфекции. За хетеросексуалните двойки, бременността може да възникне, ако спермата стигне близо до отвора на влагалището.

Въпреки че сериозно нараняване от анален секс не е нормално, то може да се случи. Кървенето след анален секс може да се дължи на хемороиди или разкъсване, или нещо по-сериозно като перфорация (отвор) в дебелото черво.

Това е опасен проблем, който изисква незабавна медицинска помощ. Лечението включва престой в болницата, хирургия и антибиотици, за да се предотврати инфекцията.

Предотвратяване на проблеми,причинени от анален секс:

Единственият начин да се избегнат напълно рисковете от анален секс е да се въздържате от този вид секс. Ако правите анален секс, винаги трябва да използвате презерватив, който защитава от разпространението на инфекции и заболявания.

Следват още съвети за увеличаване безопасността при анален секс:

Избягвайте поставянето на пениса в устата или влагалището, след като е бил вкаран в ануса, докато партньорът ви не сложи нов презерватив.

Използвайте повече лубрикант, за да се намали рискът от нараняване на тъканта. Ползвайте презервативи от латекс и лубрикант на водна основа.Отпуснете се преди поставянето на пениса.

Това помага за намаляване на риска от нараняване на тъканта. Топлата вана преди анален секс или лежането по корем може да улесни проникването на пениса.

Спрете, ако аналният секс е болезнен. Ако получите кървене след анален секс или забележите рани или бучки около ануса, или спонтаннадефекация, посетете вашия лекар възможно най-бързо.