Ботаническото наименование на руколата е Eruca Sativa, позната е още и под имената рокет, ерука, аругула. Свойствата на това едногодишно растение от семейство Кръстоцветни за сега остават слабо проучени.

Но въпреки че е относително непопулярна, руколата има много дълга история.

Била е използвана като подправка в Древния Рим, а днес се радва на известна популярност в Средиземноморските кухня – италианците използват листата на аругулата за приготвяне на салати, пици, ризото и при приготвяне на ястия от паста. Рукулата може да замени босилека в сос „Песто“.

Рукола - полезни свойства

100 грама от тревистото растение съдържа 25 грама калории, 1 грам белтъчини, 1 грам въглехидрати, захари 1 грам, 8 милиграма натрий, около 15 мг. витамин С, до 48 мг витамин В9, до 1.8 мг. витамин А и др.

Руколата е много добър източник и на следните микроелементи – калий, калций, магнезий, йод, желязо и др.
Биологично активните вещества, които се съдържат в растението, способстват за подобряване на храносмилането.

Освен това руколата е позната още от дълбока древност и със своите диуретични, отхрачващи, антибактериални и лактогонни свойства.

Съвременните изследвания потвърждават факта, че редовна консумация на аругула спомага за:

  • укрепване на имунната система;
  • нормализиране на водно-солевия обмен;
  • повишаване на нивата на хемоглобина;
  • намаляване на кръвната захар;

Някои учените смятат, че руколата намалява риска от развитие на злокачествени заболявания.

Препоръчително е хората с наднормено тегло да консумират аругула, тъй като съдържа малко количество калории, а също така и стимулира и обменните процеси в организма.

Ценно качество на рукулата е, че когато се използва за отслабване, благодарение на съдържащите се в нея биологично активни вещества, човек запазва своята работопособност.

Това е особено важно за период на диета за нормализиране на телесното тегло, когато повечето хора се чувстват силно отпаднали и са на границата на нервен срив.

С порция салата за обяд или вечеря, човек може да поддържа телесното си тегло в нормални граници постоянно.

Листата на руколата на много добър източник на растителни влакна, но съдържат малко калории и в резултат на това за дълго време се запазва чувството за ситост.

Какви заболявания могат да се лекуват с помощта на руколата?

Тревистото растение притежава много добри терапевтични свойства, то дори може да предотврати развитието на язва на стомаха.

Дори американските гастроентеролози я предлагат на своите пациенти като алтернативен и безопасен метод за лечение. За тази цел човек, колкото е възможно по-често да консумира рукола.

Ако го направи стените на стомаха му ще укрепнат и така няма да е възможно бактерии да проникват в тях.

Резултатите от проведените изследвания върху мишки показват, че компоненти на тревистото растение оказват антиязвен ефект на болните от гастрит и язва на стомаха лабораторни животни.

Руколата се смята и за афродизиак. Въздейства благоприятно на мъжката потентност.

За повишаване на сексуалното желание и за по-добра ерекция италиански готвачи са изготвили следната рецепта – 100 грама листа от рукола, които се стриват и към тях се добавя 10 грама черен пипер и 10 грама пчелен мед.

Маслото от рукола е известно със свойството си за укрепване на костите, като е полезно да се приема, както външно така и вътрешно.

Руколата трябва да консумира с особено внимание от хората, които страдат от бъбречнокаменна болест.