Кои деца не боледуват никога? Почти не се срещат малчугани, които рядко се разболяват. Но всеки от нас има сред познатите щастливо и вечно здраво семейство, в което дори и най-малките не боледуват често.

Каква е причината за този късмет? Наследственост от неизвестни предци, живели няколко поколения в Родопите или родителите познават невероятни и тайни начини за оздравяване.

5 навика на родителите, които помагат на децата да растат здрави

1.Чистота – гаранция за здравето на децата и на възрастните

Това се отнася и за зъбите, и за реда у дома. Но най-важното е редовно миене на ръцете. И респираторните, и стомашно-чревни инфекции се предотвратяват лесно с елементарни правила за хигиена.

Дори сезонният грип отстъпва, ако не се забравя често да се мият ръцете с вода и сапун, като водата не трябва да бъде задължително гореща, а сапунът антибактериален.

Достатъчна е и хладка вода с обикновен сапун, най-важното е ръцете добре да се насапунисат и всичко да се измие.

За възрастен за пълноценно почистване дланите на ръцете трябва да се мият 30 секунди, а за децата са достатъчни и 20. Можем да научим детето да брои, когато си мие ръцете или да си пее песничка.

Елементарният навик редовно да се мият ръцете помага с минимум 30% да се понижи вероятността от остри вирусни инфекции, грип, чревни и паразитни инфекции.

След посещение на тоалетна, преди хранене, след връщане отвън ръцете трябва да се мият задължително.

2.Физическа активност всеки ден

От ¼ до половината от случаите на остри вирусни инфекции и грип биха могли да се предотвратят, ако родители и деца редовно се занимаваха с физкултура или спорт. Разходките също се броят.

Физическите натоварвания помагат за подобряване за микроциркулацията на кръвта, а с кръвообращението се увеличават и клетките, които се борят с инфекциозните агенти.

3.Сънят – основа, за да растат децата здрави

Сънят – това е не само време за отдих, но и фактор за профилактика на различни заболявания, от соматични до неврологични. И патогенните микроорганизми също по-бързо се унищожават в тялото на тези, които редовно се наспиват и се придържат към правилен режим на съня.

Това е известен на всички ни факт малко спиш, повече боледуваш. Деца и родители, които спят с 1.5 часа по-малко от необходимото 2 пъти по-често страдат от респираторни заболявания и грип.

Затова трябва да проверим колко спи детето – до 4 години са необходими до 14 часа сън, а за по-големите от 11 до 13 часа. Учениците в началното училище трябва да спят 10-11 часа, а възрастните трябва да се придържат към 7-9-часов пълноценен нощен отдих.

4.Вредни навици – ръка-лице

Неслучайно се предупреждава за важността на миенето на ръцете – с тях се пренасят най-голямо количество патогенни микроорганизми. Но те попадат в тялото при контакт на ръцете с лигавиците.

Когато детето си търка устните, гризе си ноктите или си търка очите, всички микроби и вируси получават шанс да се пренесат на по-благоприятна и хранителна среда за размножаване.

На вредния навик постоянно да се пипа лицето, е необходимо да се въздейства  още в детството, колкото и трудно да изглежда отучването от него.

Колкото по-рядко се докосва лицето с ръце, толкова по-малки са шансовете за инфекциозните агенти.

5.Ваксини за деца и родители

Днес Световната здравна организация не просто призовава децата да се ваксинират. Отказът от поставяне на ваксини се определя като заплаха както за здравето на самото дете, така и за околните.

Ваксинация на деца и възрастни днес е най-ефективната мярка за защита от множество опасни заболявания. А профилактика на грип, според изследванията, днес се провежда единствено с поставяне на ваксина. 

Алтернативата е живот на необитаем остров без контакт с останалия свят. Ваксинация трябва да се проведе на всички членове на семейството и на родителите включително.

Поставената ваксина не може да осигури защита, ако в семейството има болен, макар и при разболяване грипът да протича доста по-леко и усложненията са много редки.