По магазините се предлагат шампоани, предназначени за хора с най-различни потребности. За притежатели на тънки и къдрави, мазни или нормални коси, при пърхот и не само.

Всички видове козметика за коса могат да се разделят на 2 големи категории – мъжки и женски продукти. По какво се различава шампоана за мъже от този за жени?

Разлики между мъжки и женски шампоани

Защо мъжката коса се омазнява по-бързо

Мъжките и женските коси се отличават, дори по външен вид. Обикновено тези на мъжете са по-твърди, плътни. Производителите на шампоани отчитат и други физиологични особености на мъжката коса и скалп.

При силния пол киселинността на скалпа е по-висока, отколкото тази на жените. Ph се равнява на 5.4, докато при жените е 5.7.

Мъжката кожа е по-плътна, мастните жлези функционират по-бързо и самото кръвообращение протича по-интензивно. Това е причината мъжката коса толкова бързо да се омазнява след миене.

Мъжката козметика е насочена към комплексно почистване на скалпа и на косата. Шампоаните осигуряват интензивна грижа, отстраняват омазняването, замърсяванията и допълнително освежават.

Женските шампоани нямат за цел интензивно почистване, а деликатно отстраняват мастния секрет, но основно са предназначени за възстановяване и подхранване, придаване на обем.

В мъжките шампоани често се съдържат и добавки, които възпрепятстват косопада. Косата на силния пол започва да оредява по-рано, отколкото при жените. Мъжете често страдат и от пърхот – с този проблем също се справят специалните компоненти.

Мъжка козметика за коса при желание може да се използва за миене на женска коса. Но не е препоръчително това да се прави постоянно. Подобна грижа може да изсуши скалпа.

Мъжките средства за коса премахват излишното омазняване, дълбоко почистват, докато женските повече овлажняват, насищат с хранителни вещества. Косите на жените не изискват толкова мощни и дори агресивни компоненти.

Шампоани за грижа за женски коси – какви са те

Женската козметика за коса е доста по-щадяща от мъжката. Дамите често си мият косата, преди да си направят прическа, затова шампоаните не трябва да вредят на косата. Напротив, тези средства трябва да са предназначени за възстановяване, за блясък.

В състава на женските шампоани присъства и силикон, който прави прическата послушна, дарява сияние на кичурите, улеснява разресването.

В продуктите за мъже силиконови добавки обикновено отсъстват или са в много малко количество. Силиконите също предпазват косъма от вредно въздействие на външни фактори.

Още една отличителна черта на женската козметика е ароматът. Средствата за жени нямат толкова изразен аромат като мъжките. Това могат да са деликатни плодови и цветови нотки.

Женските шампоани съдържат голямо количество хранителни вещества. Те са необходими, тъй като жените често си боядисват косата, използват сешоари, преси.

За да остане косата здрава, се нуждае от засилено подхранване и достатъчно влажност. Мъжете по-рядко се боядисват и използват средства за оформяне, затова и в мъжките шампоани подхранващите средства не са толкова много.

Женските шампоани за коса се разделят на няколко групи - лечебни и поддържащи продукти, неутрални средства за ежедневна грижа.

Козметиката се класифицира по цел на използване. Сред основните задачи са отстраняване на излишното омазняване от скалпа, косата, овлажняване, подхранване, против пърхот, подсилване на цвета на боядисана коса.

Периодично, с честота веднъж на 2 седмици, жените е необходимо да използват средства за дълбоко почистване. Понякога могат да се прилагат и шампоани-пилинги.

Последните отстраняват ороговелите частици, стимулират кръвообращението, което се отразява благоприятно на растежа на косата.

Правила за избор на мъжка козметика за коса

За да се справя мъжката козметика с поставените задачи, при избор трябва да се отчита състава на средството. В него трябва да присъстват следните компоненти:

  • Антибактериални вещества
  • Повърхностни активни вещества, които се отличават със силно действие.
  • Вещества за борба с пърхота
  • Съставки, които намаляват омазняването на косата
  • Компоненти, стимулиращи растежа на косата
  • Ароматни композиции

Както женските, така и мъжките шампоани, трябва да се подбират в зависимост от типа коса. По-добре да не се правят опити да се намери универсален препарат, който да е подходящ и за двамата партньори.