Днес диабетът е едно от най-разпространените заболявания. Известно е, че това заболяване се развива при хора, чийто организъм не е състояние да синтезира необходимото количество инсулин – хормон, спомагащ за регулиране нивата на кръвната захар.

Диабетът е няколко типа, интензитетът на протичане на заболяването също варира. Но във всеки случай то оказва негативно въздействие върху здравето на човека като цяло.

Диабетът се отнася към неизличимите заболявания, но въпреки това тази патология трябва и е необходимо да се лекува, за да бъде облекчено състоянието на болния. Захарната болест започва и най-сериозно се отразява на храносмилателната система.

Функции на храносмилателната система

Органите на храносмилателната система са едни от най-важните в човешкия организъм. В тази система от органи влизат устната кухина, глътката, самият стомах непосредствено за храносмилането и преобразуването на храната.

Така пълният цикъл на храносмилателната система изглежда по следния начин – транспортиране, секреция, абсорбция, екскреция.

Няма да е пресилено, ако се каже, че правилното функциониране на стомашно-чревния тракт има много важно значение за доброто здравословно състояние на целия организъм.

Това е така, на първо място, защото благодарение на нейната „дейност“ ние получаваме необходимите ни хранителни вещества. А на второ с нейна помощ нашият организъм се очиства от ненужните шлаки, токсини и други отпадни продукти от храносмилането.

Какво влияние оказва диабетът на храносмилателната система?

Както ние знаем, процесът на храносмилането протича „автоматично“, без каквато и да е намеса от наша страна. Тоест на нашия организъм не му е необходимо допълнително стимулиране, за да стартира процеса на храносмилане.

Напротив, нашето тяло се справя с тази задача самостоятелно, благодарение на функцията на нервната система. Но диабетът води до нарушения в привидно добре регулиран процес и така впоследствие предизвиква проблеми с храносмилането.

Поради повишаване на нивата на кръвната захар в храносмилателната ни система е възможно да се развият – запек , диария и стомашни киселини.

Освен това, ако храносмилателният процес завършва неправилно това означава, че организмът ни не е получил и не е усвоил необходимите му хранителни вещества, постъпващи с храната.

Колкото и да е парадоксално много хора с диабет страдат също и от наднормено тегло или от затлъстяване. Това също е свързано с повишеното ниво на кръвната захар, тъй като техните клетки обикновено са в лошо състояние.

Освен това диабетиците често имат проблеми с кръвоносната и имунната система. Това ги прави много уязвими и при тях е повишен съществено рискът от заразяване с каквито и да е инфекции.

Затова е необходимо хората, страдащи от диабет, е необходимо строго да се придържат към определен хранителен режим и при необходимост да приемат лекарствени препарати, които подпомагат храносмилателните процеси.

В противен случай е възможно човекът, страдащ от диабет, да нанесе сериозна вреда на своето здраве, тъй като неговият организъм ще бъде лишен от веществата, които постъпват чрез храната.

Още едно средство, подпомагащо храносмилането са пробиотиците. Това са, както повечето от нас знаят, бактерии, които подпомагат и облекчат функцията на стомашно-чревния тракт.

В по-тежките случаи на проблеми с храносмилането болните от диабет е необходимо задължително следва да се консултират със специалист. С особено внимание диабетиците трябва да приемат и различните видове лекарства, тъй като те могат да навредят на стомаха.

И най-важното – хората, страдащи от диабет е необходимо постоянно да проследяват и контролират кръвните си нива на глюкозата.