Болезнените зърна на гърдите периодично се срещат при 60% от жените. Най-често те са свързани с циклични изменения на хормоналния фон, но могат и да бъдат симптом на сериозни заболявания.

Болките в зърната на гърдите могат да се съпровождат с болезненост на млечните жлези с различна интензивност и характер и с тяхното подуване и разпространение на болезнените усещания към раменете или гръбнака.

Циклична мастодиния

Една от основните причини за поява на болки в зърната е свързана с менструалния цикъл. Болезнените усещания възникват 2-5 дни преди началото на менструалното кървене – понякога от средата на цикъла и е обусловена от покачването на нивата на хормоните прогестерон и пролактин в кръвния серум.

Тези хормони в съчетание с други биологично активни вещества – хистамин, простагландин, болкови амини и т.н., могат да способстват за задържане на течности и електролити в организма, включително и в млечните жлези.

В резултат на това в тях се появяват болки, напрежение, а понякога се увеличава и техният обем.

На фона на засиленото разрастване на каналите на млечните жлези се наблюдава компресия на нервните окончания, което се проявява като повишена чувствителност на зърната на гърдите.

Нециклична масталгия като причина за болки

Това клинично състояние, обикновено, не е свързано с колебанията на хормоналния фон на жената и може да се предизвиква от други причини – новообразувания и възпалителни процеси в самата млечна жлеза, при нарушена функция на хипофизата, на надбъбречните жлези, на щитовидната жлеза и на други жлези с вътрешна секреция, при заболявания на черния дроб – нарушения в синтеза на щитовидни хормони, при патологии на централната и периферната нервна система – междуребрена невралгия, рефлекторни, сегментни болки и т.н.

Също болките в зърната на гърдите могат да бъдат обусловени от психологически фактори – при отрицателни емоции, стрес, конфликти в интимния живот и т.н.

Хормоналните контрацептиви предизвикват болки в зърната

Ако жената приема хормонални контрацептиви, то болките в гърдите и млечните жлези като цяло могат да бъдат с по-силно изразен характер, което може да бъде признак на хормонален дисбаланс.

В този случай е необходимо да се обърнете към лекар и да изберете друг препарат или друг начин за предпазване от нежелана бременност.

Ако на този фон гинекологът заподозре мастопатия, се назначават редица изследвания – ултразвуково преглед на млечните жлези, мамография, определяне на нивата на хормоните в кръвния серум. След това е добре да се бъде направена и консултация с ендокринолог.

Защо болят зърната – бременност и период на лактация

Болезнените гръдни зърна могат да бъдат един от най-ранните признаци на настъпила бременност и започващо структурно преустройство на каналите на млечните жлези.

Болките в зърната в период на лактация могат да бъдат обусловени от неправилно положение на детето при кърмене, липса на навик на майката правилно да спира кърменето и умения да слага бебето да суче, от сухота на кожата на зърната и поява на напуквания, при започващ мастит, при носене на неудобно и тясно бельо, при увреждане на нервните окончания в зърното и т.н.

Симптоми, на които следва да обърнете внимание при болезненост в гръдните зърни:

• Поява на секреция от зърното извън периода на лактация – гнойна, кървава или белезникава;
• Изменение на формите, размера, цвета на зърната и на техните аероли;
• Появата на ерозии, напуквания, язви на зърната и аеролите.