Повечето от нас предпочитат удобството пред дискомфорта и в това няма нищо странно. Мекото легло, централното отопление и обезболяващите, всъщност всичко това ни прави по-слаби и по-болнави с всеки изминал ден. Както показват и резултатите от научните изследвания и здравият разум неголемият дискомфорт е полезен за здравето.

Не лекувайте леката простуда

Канадски учени са установили, че човек разпространява повече вируси и боледува по-дълго, ако при простуда приема антипиретици , тоест лекарства понижаващи телесната температура, отколкото ако организмът бъде оставен да се бори самостоятелно.

Възможно е, ако се свали температурата с медикаменти, да се създадат по-благоприятни условия за размножаване на микроорганизмите.

Професор Пол Литл от университета Саутхемптън установил, че ибупрофенът може да увеличи продължителността на простудата. Този медикамент потиска възпалителните процеси и е напълно възможно да инхибира и част от имунната реакция на организма към инфекцията.

Не бързайте да ходите в тоалетната

Ако на човек му дойде на ум да бърза да ходи до тоалетна по нужда, то той не трябва да бърза. Изпразването на пикочния мехур при всеки лек позив може да засили неговата чувствителност.

Когато този орган се напълни, то той започва да изпраща нервни сигнали в мозъка. Въпреки това, ако редовно човек уринира при непълен пикочен мехур, механизмите за сигнализация е възможно да излязат от строя.

Специалистите препоръчват човек да се насочва към тоалетната при ниво на усещане 7 от 10 по скалата на дискомфорт. Тоест не е необходимо да се бърза прекалено много за достигане на санитарното помещение.

Студена вода

Студената вода или по-скоро хладката около 10 градуса по Целзий е добро средство за намаляване на болките и възпаленията в мускулите след физическо натоварване.

И въпреки че повечето от нас се изкушават да се потопят в топлата вана, душът с хладка вода дава по-добър резултат, според учените от Университета в Ълстър. Хладният душ също способства за повишаване на нивата на ендорфините, което отговорят за доброто настроение.

Главоболие

Изтърпяването на не много силното главоболие има своите предимства и спомага за намаляването на риска от честото му рецидивиране.

Регулярният прием на болкоуспокояващи може да направи мозъкът по-чувствителен към сигналите за болка, смятат невролозите от Държавната болница по неврология и неврохирургия в Лондон.

Употребата на обикновени болкоуспокояващи, такива като ибупрофен в продължение на 15 дни в месеца или на опиати като кодеин, 10 дни в месеца е достатъчно, за да се предизвикат нарушения в чувствителността към болка.

Изключете отоплението

Нарастването на честотата на разпространение на затлъстяването е съвпаднала с растежа на средните температури в жилищата, така смятат изследователите от Университетския колеж на Лондон. Съществуват няколко механизма, обясняващи как температурата и теглото са свързани помежду си.

На първо място, въздействието на студа може да увеличи количеството на кафявата мастна тъкан, която се изгаря за поддържане на телесната температура, тоест за процеса на термогенеза.

Освен това престоят на хладно повишава нивата на метаболизма. Според британските учени дори 2 часа дневно при температури от 17 °С са достатъчни. За 1,5 месеца това води до увеличаване на скоростта на превръщането на бялата мастна тъкан в кафява с 58% и до намаляване на теглото с 5%.

Малко стрес

Макар че прекомерното излагане на продължителен стрес е вредно за организма, то краткотрайното напрежение може да предизвика положителна реакция в организма.