Не само дава свобода, но и има и неблагоприятни странични ефекти.

По-рядко задействаме важна част от нервната система. Повечето хора, които работят дистанционно, се оплакват, че се чувстват самотни и някак изолирани от останалите.

Дистанционната работа нарушава способностите ни да общуваме

Тези усещания са тясно свързани с блуждаещия нерв. Това е основен компонент на вегетативната нервна система и най-големият нерв в организма. Преминава през стомаха, сърцето, гърлото, лицето и стига до главния мозък.

Блуждаещият нерв се дели на 2 разклонения с различни функции. Едната, по-примитивната, се заражда още при влечугите. Другата се появява по-късно при първите бозайници.

Това второ разклонение е свързано със социални взаимодействия и влияе на това как се чувстваме при дистанционна работа.

Всеки път, когато общуваме с някого на живо, това разклонение на блуждаещия нерв се активира и се напомпва като мускул.

Взаимодействията с хората са винаги различни, затова и блуждаещият нерв получава разнообразно натоварване – ту успокояваме тъжен приятел, ту се караме с някого или се радваме заедно с близък човек.

В различни ситуации тонусът на блуждаещия нерв се повишава или понижава.

Тези колебания влияят на честотата на сърдечните съкращения, храносмилането и другите функции на организма. Когато не задействаме дълго време това разклонение, то възникват проблеми.

Попадаме в затворен кръг на самота

Постепенно с нервните влакна се случва същото, както и с неизползваните мускули, те започват да атрофират. Затова чувството за самота може да се смята за авариен сигнал на мозъка.

Сякаш ни казва да му помогнем, тъй като скоро ще загуби способност да установява контакт с други хора, а тя е необходима за оцеляване.

С чувството за самота мозъкът ни стимулира да общуваме с някого, да упражняваме своя блуждаещ нерв.

Повечето от нас не знаят какво да правят със самотата. Страхуваме се от нея.

Вместо да излезем и да започнем да се срещаме с хора, още повече се изолираме. С времето това се превръща в затворен кръг. Невронните мрежи, отговорни за общуването, отслабват, и простите разговори вече не изглеждат толкова безопасни и приятни.

Общуването започна да ни уморява, затваряме се в себе си. Хроничното усещане за изолация води до сериозни нарушения – тревожност и депресии.

За да излезем от това състояние, трябват тренировки на блуждаещия нерв

Ако от дълго време работите дистанционно или често се чувствате самотни, започнете да възстановявате системата на социално взаимодействие.

Постепенно увеличавайте общуването

Няма да е възможно човек, който дълго не е общувал пълноценно, да започне изведнъж да води активен социален живот. Спомнете си колко време се чувствате самотни. Може би месец, а може би и няколко години.

Това са напълно различни срокове, които изискват различен подход. Във всеки случай започвайте постепенно. Например:

  • Излезте на кафе с близък приятел;
  • Купете си карта за фитнес, но е добре да ходите заедно с познат;
  • Ако предпочитате джогинга, помолете някой от близките ви да се присъедини към вас;
  • Потърсете мероприятия, свързани с хобито ви;
  • Ако ви се струва, че напълно сте отвикнали да общувате, то тогава е добре да се обърнете към психотерапевт.

Общуването трябва да е по-редовно

Системата за социално взаимодействие няма да се възстанови за една среща или с един разговор. Постарайте се да направите общуването постоянна част от живота.

Ако някой от приятелите ви работи близо до вас, разберете се с него да обядвате заедно. Ако работите от т.нар. споделено работно пространство – coworking, общувайте с някой от съседите по време на почивките.

През свободното време ходете на курсове или тренировки и се запознавайте с нови хора.

Не смесвайте самота със страх

Самотата е просто сигнал, който ни казва, че трябва да излезем някъде и да общуваме. Често се съпровожда със страх, че няма да успеем да осъществим контакт.

Постарайте се да отделите тези 2 усещания едно от друго. Така по-лесно ще разберете какво да правите по-нататък.

Не се ограничавайте с кратки фази

За тези, които работят дистанционно, се препоръчва да ходят в кафенета или в cоworking пространства, от където да си вършат служебните задължения.

Човек може да се чувства самотен и сред много хора. Няколко фрази, които си разменяте с бармана, не са достатъчни за възстановяване на системата на социално взаимодействие.