Може да звучи невероятно, но домашните любимци са в състояние да помогнат да се излекуваме от някои болести.

Читатели на списание „Health.com“споделят как домашните им животни са им помогнали да се справят с лечението на коварни болести като рак. Днес проучванията показват, че домашни любимци могат да помогнат на стопаните си, да се излекуват по-бързо.

Последните изследвания, свързани с кучета и котки, показват ползи за здравето като например по-високи проценти на преживяване след заболяване, по-малко посещения при лекар и по-добро физическо и психическо благополучие сред възрастните хора.

Адриана Худхес разказва, че кучето й се е сгушвало в краката й, когато се е подлагала на химиотерапия. Тя споделя, че самото присъствие на животното е било напълно достатъчно, за да не се чувства самотна.

Д-р Марти Бекер, който е ветеринарен сътрудник на „Good Morning America“ и автор на „Лечебната сила на домашните любимци“, казва: „Винаги съм знаел, че домашните любимци ни карат да се чувстваме добре, но не знаех, че помагат да подобрим здравословното си състояние. Днес сме получили много доказателства за това“.

Ето няколко вълнуващи истории на читатели за това как домашните им любимци са им помогнали в процеса на оздравяването им.

„Арабски жребец ми помогна за депресията“

Даун МакКлеан среща арабския жребец преди двадесет години, когато е решена да започне терапия, която да и помогне да се пребори с депресията. Кресшендо е агресивен и недоверчив, жертва на насилие от страна на предишния собственик, но когато Даун започва терапията и се изкушава да се откаже, причината , че Кресшендо се нуждае от грижи я спира.

Отнема и две години, за да се преодолее депресията. Днес Даун живее щастливо в Аризона със собствено ранчо за коне. Тя споделя: „Аз съм изключително благодарна на арабския жребец, който ми показа как трябва да се живее“. Кресшендо умира след заболяване на черния дроб преди три години, но Даун винаги ще помни помощта за лечението и.

„Присъствието на кучето ми замени приема на медикаменти“

Жаклин Латхроп е на 24 години. Малко след като завършва колеж през май 2006 г., започват болки в областта на гърдите, изтръпване на крайниците и световъртеж. Нейният лекар й предписва лекарства, които да предотвратят тежките пристъпи на паника и да помогнат за лечение на симптомите на тревожност. Като всеки човек, Жаклин не обича да пие лекарства и открива пътя, чрез който може да контролира пристъпите на паника, с помощта на кучето си Бентли.

Дали е случайност или късмет, тя не може да определи, но споделя, че е убедена, че причината за лечението и е кучето. Тя смята, че ако не е било до нея през цялото време пристъпите на паника са щели да се появят отново.

Докато домашният й любимец я следва навсякъде, тя се чувства щастлива, енергична и самостоятелна. Вече година и половина след поставянето на диагнозата Жаклин се е преместила да живее от Бостън в предградията на Пенсилвания, купила си е къща и се е сгодила.

„Нашата котка успокоява сина ми“

Синът на Линда Хърбърт, Джон, който в момента е на 25 години, претърпява тежка травма на главата след автомобилна катастрофа преди шест години. „Джон все още не се е възстановил напълно и има проблеми с паметта, което е причина за често безпокойство. Той лесно сменя настроенията си, като преминава от внезапно вълнение към силно чувство на тревожност, заради увреждане на фронталния лоб на мозъка му“. Но 15-годишната им котка, Бъгси, е верен приятел на стопанина си, докато той преминава през всичко това.