Какво е по-добре – да пробягате 30 минути или 5 минути? При подготовка за състезания професионалните бегачи също се изправят пред тази дилема – да тренират, пробягвайки определена дистанция или да ориентират по целево време. И 2-те тактики имат свои предимства. Коя от тях е подходяща за вас, ще ви помогне тази статия?

4 аргумента в полза на километрите

1. По-лесно е да сравнявате своите резултати с другите

Много бегачи броят количеството километри, които пробягват за една тренировка или за седмица. За тях е по-лесно да назоват дължината на дистанцията, която изминават.

2. Можете да определите своето състояние след травма

След травма на човек му се иска, колкото се може по-скоро да се върне на пътеката. Но недостатъчното търпение може да доведе до допълнително травмиране.

Познавайки своя километраж, вие ще можете по-точно да оцените степента на възстановяване – ако с големи усилия пробягвате половината от тази дистанция, която сте преодолявали спокойно преди прекъсването, то това означава, че сте избързали, следователно ви е необходима допълнителна почивка.

3. По-лесно е плавно да се увеличи натоварването

Разбира се, може също така да сметнат минутите, прекарани на пътеката през седмицата. Но не всички са равнозначни. Ходене, леко бягане, бързо бягане – темповете се различават 2-3 пъти.

Същевременно, за да се избегнат травмите, не се препоръчва увеличаването на натоварването с повече от 10% седмично. Контролирането на прогреса ще се улесни, ако всяка седмица прибавяте по 5-10% към дистанцията.

4. Знаете, когато да смените маратонките

Маратонките има препоръчителен срок на използване, който се определя от производителя. Изчисля се в километри „пробег“. Средно след 500-800 километра – в зависимост от условията, в които се бяга и от теглото на бегача, обувката вече не осигурява достатъчна гъвкавост и съответно рискът от травми значително се повишава.

5 аргумента в полза на минутите

1. По-лесно се отпускате

Болшинството от тези, които бягат за време, по-често правят това за душата, отколкото за тялото. В планирания отрязък от време могат да изхвърлят грижите от главата и просто да получат удоволствие от движението.

2. Могат да бягат, без да бързат

Ако си поставите за цел определено количество минути, а не километри, можете да не се безпокоите, бягате ли достатъчно бързо. Можете да се движите в комфортен за вас темп за собствено удоволствие.

3. Изпитвате по-малко разочарования

Ако сте начинаещ или едва сте се възстановили от травма, то не всеки ден ще успявате да избягате определено разстояние. Няма смисъл да се разочаровате. Можете да си поставите цел да бягате по 30 и 45 минути дневно и да бъдете спокойни, ако почувствате необходимост да спрете няколко минути по-рано.

4. По-подходящо е за непредсказуеми маршрути

Ако бягате в гора или по път без асфалт, то разбира се след дъжд, когато земята е кална и хлъзгава ще пробягате по-малко разстояние. А ако сте в града и ви се налага да пресичате улици, то не е гаранция ще няма да има движение и може да ви се наложи да прекъснете. В такива случаи ще бъде по-уместна тренировката в рамките на определен период от време.

5. Препоръчително е за тези, които желаят да отслабнат

Ако целта ви е изгаряне на калории, то за изгарянето на необходимото количество калории трябва да бъдете убедени, че няма да спрете по-рано от предвиденото време.