Независимо от типа водоема задължително следва да съблюдаваме правила за безопасност във водата. Не е препоръчително да се къпете сами на непознато място или да плувате твърде далеч от брега.

Правила за безопасност във водата

1. Препоръчително е да се къпете в строго определени и оборудвани за това места. В България по закон е забранено къпането в неохраняеми водоеми, тоест където няма спасител. Именно поради това най-посещавани в големите градове са басейните, в които по закон следва да има както спасител, така и медицинско лице.

2. Но дори и да се къпете на място, където има спасител, ако не умеете да плувате не е желателно да влизате на по-дълбоко без пояс. Тази препоръка се отнася най-вече за децата. Ако не плувате достатъчно добре, не премивайте шамандурите или ако няма такива не се отдалечавайте много от брега.

3. При хладна вода се влиза бавно, в противен случай са възможни схващания на различни мускулни групи – като най-опасни са спазмите на ръцете и краката. Къпането е най-добре да бъде сутрин или вечер, когато слънцето пече, но няма опасност от прегряване.

Температурата на водата не трябва да бъде по-ниска от 17-19 градуса по Целзий. Когато за първи път се къпете за съответната година, е препоръчително да стоите във водата не повече от 20 минути като постепенно увеличавате времето за къпане с 3-5 минути.

По-добре да плувате няколко пъти по 15-20 минути и през останалото време да поиграете, например на плажен волейбол.

4. Не трябва рязко да влизате или да скачате във водата след продължителен престой на слънце. При охлаждане във водата протича рязко рефлекторно съкращаване на мускулите, което повлича със себе си временно прекратяване на дишането.

5. Не е препоръчително да се влиза във водата в състояние на алкохолно опиянение.

6. Както по-горе бе посочено в България е противозаконно къпането в неохранявани водоеми. Но все пак да отбележим, че наистина е опасно за живота ви да се къпете в близост до стръмни брегове, кейове за лодки, водохващия.

Удар по главата на дъното или други предмети е възможно да предизвикат загуба на съзнание и да станат причина за настъпване на смърт.

Не плувайте в близост до движещите се кораби, катери, баржи и други плавателни съдове, съществува вероятност нещо да ви закачи, да се ударите на техните бордове или пък произведена от тях вълна да ви потопи.

7. Не използвайте надуваеми матраци, вътрешни гуми, дъски, ако не умеете да плувате.

8. Не се къпете при бури, силен вятър или други неблагоприятни метеорологични условия.

Какво да направите, ако във вода ви се схване крак?

Ако се намирате далеч от брега, можете да се избавите от мускулните крампи по следния начин:

Обърнете се по гръб, образно казано легнете по гръб във водата – направете дълбоко вдишване, „наберете“ повече въздух в белите дробове, за да можете да се задържите над водата. След това повдигнете коляното към гърдите и след това хванете стъпалото.

След това рязко издърпайте стъпалото към себе си. Задръжте крака си в това положение колкото е възможно по-дълго, до изчезване на мускулния спазъм. Отново вдишайте дълбоко и се постарайте колкото е възможно по-силно да разтегнете мускула, така вероятността той да отшуми е над 90%.