Готвейки се за настъпване на бременност, много двойки се стараят да водят здравословен начин на живот, правят си необходимите прегледи и изследвания.

Освен медицински аспект успешното зачеване и износване на бебе има и психологически елемент, който оказва не по-малко значение при планиране на бременност.

Но често се изплъзва от вниманието на бъдещите родители.

Зачеването от гледна точка на психологията

При подготовката да станат родители и при планиране на бременността, съпрузите обикновено не си и помислят, че са възможни трудности.

И освен медицинската страна на въпроса има и психологическа, която също може да се окаже пречка по пътя към забременяването.

Когато двойка няма сериозни физиологични препятствия за зачеване, но не може да се стигне до забременяване, трябва да помисли за психологически бариери по пътя към щастливото родителство.

Днес вече не се отрича влиянието на емоционалното състояние на бъдещата майка върху протичането на бременността и състоянието на бъдещото дете.

В психологията съществува цяла област, която изучава въпросите, свързани с бременността, раждането.

Но малко от бъдещите родители знаят, че пренаталната психология, която се занимава с бременността, започва още преди зачеването. От момента, в който двойка вземе решение да си има дете.

Психологията на зачеването днес е много сложна област на съвременната наука

Въпреки това интересът към нея нараства с всяка изминала година.

Човек представлява единство от мисли, чувства и тяло, в него всичко е свързано и подчинено на взаимно влияние.

Нерешените психологически проблеми, силни негативни емоции, убеждения, психологическа незрялост – всичко това често се отразява на физиологично ниво.

Затова за зачеване на дете са необходими не само здрави мъж и жена, но и психологическа готовност за забременяване и възпитание на деца.

И колкото по-подготвена е двойката, толкова по-големи шансове има да се появи дете на бял свят и то да бъде здраво.

Основната причина за психологическо безплодие е стресовото състояние на нервната система, силни негативни емоции, афект, закрепен на подсъзнателно ниво, психологически блокажи.

Самата жена най-често, дори не осъзнава, какви травмиращи събития са станали причина за подобно отношение към бременността.

В много случаи забременяване настъпва и при силен стрес, въпреки неблагоприятното емоционално състояние

Но всяка жена е индивидуална.

На психологическо безплодие в голяма степен са подложени впечатлителните, със слаба нервна система и с високо ниво на интелект.

Такива жени са склонни да се тревожат, да преживяват, да обмислят и да анализират, а заедно с това и да зациклят върху определени ситуации.

В такива случаи най-важната стъпка към излекуването е осъзнаването на вътрешните проблеми.

Преодоляване на психологическото безплодие

За да се избавим от емоционалните блокажи, възпрепятстващи нормалното зачеване, на първо място трябва да анализираме своето вътрешно състояние и да се постараем да открием причината.

Следва да се отчете, че източникът на психологическо безплодие може да е както единичен, така и да съчетава в себе си няколко вътрешни проблема, скрити в дълбоко в подсъзнанието.

Всичко с времето си

Понякога за настъпване на зачеване е необходимо да разберем, че всичко останало – мъж, кариера, пътешествия, могат да се оставят на заден план.

Тези въпроси трябва да се решават постепенно, а детето трябва да е желано, заради самото него, без значение от обстоятелствата.

Освен това, е много важно да се отпуснем и да забравим за всички проблеми.