Гроздето е много полезен и вкусен плод, който в същото време има много противопоказания. Желаещите да отслабнат се опитват да изключат гроздето от своя хранителен режим, опасявайки се от качване на излишни килограми. Действително ли можете да развалите диетата си, ако консумирате грозде?

Този плод е необичайно полезен, съдържащ в своя състав голямо количество полезни вещества. В състава на гроздето влизат голямо количество органични киселини, растителни влакна, а също и витамини и минерали.

В частност, гроздето е богато на витамин А, С, витамини от група В, фолиева киселина, а също и минерали като калций, калий, магнезий, фосфор, желязо, селен.

Гроздето е добър източник на антиоксиданти, забавящи процесите на стареенето.

Напълнява ли се от гроздето?

Твърдението, че като консумират този плод хората рязко напълняват не е нищо повече от мит. Калоричността на гроздето е около 60 килокалории. Това е 10 пъти по-малко от енергийната стойност на шоколада, от който действително се качват килограми.

И все пак от гроздето може да се напълнее, но проблемът не е в самият плод. Гроздето способства за повишаването на апетита, затова бъдете готови след употребата на тези плод да ви се прииска да се нахраните обилно.

В тази връзка гроздето не е най-доброта храна за междинно хранене по време на диета, тъй като след неговото изяждане съществува голяма вероятност да развалите диетата си, заради силното чувство на глад.

Но ако можете да контролирате чувството за глад, то спокойно ще можете да включите гроздето в диетата си. Съществуват дори специални диети с грозде, но в действително те не са особено популярни у нас.

Колко грозде е добре да изяждаме на ден?

Както е известно всичко е полезно, когато обаче е с мярка. Въпреки толкова очевидните полезни свойства на гроздето е необходимо да се придържаме към определени рамки. На ден се препоръчва изяждането на не повече от 250 грама от този плод.

Дори за здрави хора без противопоказания и алергии 500-700 грама грозде дневно е изключително много. Затова гроздето е лоша идея за разтоварващите дни.

Диабетиците трябва да са особено внимателни

Гроздето категорично не се препоръчва да се употребява от хора, страдащи от захарна болест. А това се дължи на факта, че в този плод се съдържат огромно количество захари, които бързо попадат в кръвта, увеличавайки нивата на глюкозата.

Честата употреба на грозде при диабет може да стане причина за развитие на различни усложнения на това заболяване.

Днес вече са установени други заболявания и състояние, при които консумацията на грозде категорично не се препоръчва при:

• бременност и в период на кърмене;
• затлъстяване, причината, за което ограничение, беше посочена по-горе, включително и при ендокринно и дължащо се на нарушена функция на хипофизата;
• язвена болест на стомаха и на дванадесетопръстника;
• цироза на черния дроб с жълтеница;
• някои хронични заболявания на бъбреците;
• усложнения след операция на стомаха;
• емпиема на жлъчния мехур;
• колит, съпроводен с диария;
• кариес и стоматит;

Но следва да се има предвид, че има и абсолютно противопоказания за прилагането на ампелотария, тоест на лечение с грозде, остра фаза на фебрилни състояния, силно изтощение, последен стадий на туберкулоза, язви на стомаха, на червата, на устната кухина и на онкологични заболявания.