Нарушението на сърдечния ритъм или твърде силно биене на сърцето е неприятно усещане, което може да предизвика тревога. Но според специалисти далеч невинаги причина за такива явления са сърдечни заболявания.

Какво може да е в основата на пристъпи на необичайно сърцебиене и кога наистина това е признак на сърдечна патология?

Сърцебиене - норма или патология

Кога сърцето ни кара да му обърнем внимание

При норма човек не чува как бие сърцето му. Но понякога се сблъсква с явление, което се определя като сърцебиене.

Под термина се разбира усещане за ускорена, неритмична или твърде шумна работа на сърцето.

В повечето случаи тези явления не са свързани със сърдечни патологии.

Всеки човек понякога изпитва такива усещания, с възрастта те стават по-чести. При здраво сърце това не представлява опасност. Но при дълго продължаващи, често повтарящи се, съпровождащи се с други неприятни симптоми пристъпи, консултацията с лекар е необходима.

Дори ако сърцебиенето не е свързано с болест на сърцето, то може да бъде симптом на друга сериозна патология. Затова не трябва да се игнорира указаното явление.

Във всеки случай, дори когато сърцебиенето не предизвиква особени опасения, е желателно да се направи консултация с лекар.

Важна информация за поставяне на диагноза са следните особености – честота и момент на настъпване на пристъпите, продължителност и интензивност, а също и съпровождащи сърцебиенето симптоми.

Основен показател, който влияе на наличието или отсъствието на сърдечна патология, е електрокардиограма /ЕКГ/.

Съответните изследвания задължително се назначават от лекар при оплаквания за сърцебиене.

Показанията за електрокардиограма обуславят назначаването на съответното лечение. При кардиолог, ако се установи потвърждаване на болест на сърцето или при друг специалист, ако кардиологичните причини отсъстват.

Причини, несвързани с болест на сърцето – стрес, алкохол, умора

Причини за сърцебиене, които не се отнасят към сърдечните патологии, могат да бъдат най-различни. Сред най-разпространените от тях са:

 • Стрес – този фактор се смята за основна причина за нарушаване на сърдечния ритъм. Емоционално сътресение, прекомерни физически усилия или продължителни вълнения могат да предизвикват неприятни усещания, свързани със сърцебиене.
 • Силна умора, проблеми със съня също по не най-добрия начин се отразяват на сърдечната функция.
 • Алкохол – прекаляването със спиртни напитки може да стане причина за функционални нарушения на сърдечния ритъм, но може да предизвика и предсърдно мъждене.
 • Тонизиращи напитки – кафе, кола, силен чай, наркотици, възбуждат нервната система, способстват и за превъзбуждане на сърдечния мускул. Това се проявява с повишено натоварване на сърцето и нарушения на ритъма на сърдечните съкращения.

Способстват за възникване на сърцебиенето са също и високата температура и прием на някои лекарства. Към последните са антихистамини и антиастматични средства, кортикостероиди и препарати, разширяващи кръвоносните съдове.

Сърдечният ритъм може да се наруши и от някои заболявания. Такива нарушения най-често се наблюдават при следните заболявания:

 • Анемия – недостиг на кислород, преносян с кръвта, способства за тахикардия и задух.
 • Хиперфункция на щитовидната жлеза, диабет, менопауза – нарушението на хормоналния баланс често се съпътства и с изменения на сърдечния ритъм.
 • Заболявания, протичащи с висока температура – нямат отношение към сърдечните болести, но за увеличаването на натоварването на сърдечния мускул и способстват за възникване на сърцебиене.
 • Влияят на интензивността и честотата на сърдечните съкращения също и на заболявания на стомаха и на дванадесетопръстника, нервни болести и психични разстройства.>

Симптоми, изискващи медицинска помощ

Епизодично възникващите и не продължаващи дълго пристъпи на сърцебиене не изискват специално лечение. Особено в случаите, когато са предизвикани от определени житейски обстоятелства: преумора, липса на сън, силно вълнение.

Съществуват и симптоми, които изискват оказване на медицинска помощ. Сред тях са:

 • Внезапно начало и завършване на пристъпа
 • Дълго не отшумяващо сърцебиене
 • Пулс на 130 удара в минута
 • Сърцебиене, възникващо по време на физически усилия

Правила за предотвратяване на сърдечни пристъпи

За справянето с пристъпи на сърцебиене може да помогне лечение, насочено към причината за това явление, било то сърдечна болест или друга патология.

Независимо от това каква е тази причина здравословният начин на живот може да предотврати или понижи честотата и интензивността на пристъпите на сърцебиене.