Взаимовръзката между името и характера на човека се изследва много отдавна. И най-накрая учените доказаха, че тя наистина съществува.

При избора на име за детето повечето родители подхождат изключително отговорно. Някои се опитват да подберат по-рядко срещано име, с което рожбата им в периода на детската възраст да се откроява от тълпата с другите деца.

Докато други родители са на обратното мнение, според тях, ако детето им е със стандартно име, то ще бъде в състояние да избегне евентуален бъдещ тормоз в училище.

Въпреки това, както се оказа, името може да повлияе не само на отношението с останалите връстници, но и върху представянето в училище.

Учените провели проучване като анализирали имената на 63 000 деца и установили, че най-добро поведение и успех в училище имали тези, които носели името Джейкъб /най-популярното име в САЩ за 2000 г./ и Ейми.

Непосредствено след тях са Джорджия и Даниел. А с най-лошо се представяне са момичетата с имена Ела и Бетани и момчетата – Джоузеф и Камерън.

Също в категорията на непослушните попадат момчетата с имена Уилям, Джейк, Джошуа и Джейми. И момичетата – Оливия, Лора и Холи.

В хода на проучването също се установило, че момчетата с необикновени и необичайни имена много по-често отпадат от училище в сравнение с тези, които имали по-често срещано име.

За децата, с имена Грейс, Шарлот, Софи, Томас, Адам и Хари, също се установили, че спазват добро поведение.

Защо е трудно да се каже със сигурност, дали наистина съществува такава връзка?

Психолозите отдавна свързват влиянието на името върху съдбата на човека и не от езотерични, а от чисто научно-социални фактори.

Например, за едно момиче с име Елинор съществува 100 пъти по-голямо вероятност да постъпи на учи в престижния университет Оксфорд, в сравнение с момичета с име Джейд, въпреки че именно Джейд се счита за най-популярното име. Студенти в Оксфорд също стават деца с имена Анна, Елизабет, Ричард и Джон. А в същото време студенти с имена – Стейси, Конър, Брадли, Шанън и Шейн, там почти няма.

Подобни изследвания за имената, разпространени в България и в повечето държави от ЕС не са провеждани.
Но е възможно вие да имате наблюдения в тази насока?