Една от най-популярните диети в последните години е Лунната диета или известна на някои като „диетата на върколаците“. Диетата не е свързана с астрология, както някои „новобранци“ си мислят, а е съобразена с фазите на Луната.

Ако сте решили да започнете да следвате тази диета, то по-добре се запознайте обстойно с теорията, както и с плюсовете и минусите от следването на този режим.

Как се практикува Лунният режим на хранене

Както вече стана ясно, при тази диета водещи са периодите на Луната или, по-точна, фазите от Лунния цикъл. Фазите на Луната са: Новолуние; Първа четвърт; Пълнолуние и Последна четвърт.

Новолунието е фазата, през която обърнатата към Земята страна на Луната не е осветена от Слънцето. През новолунието, Луната не се вижда на нощното небе. Това се смята за много мощен енергиен момент.

Първата четвърт е фазата между 4 и 7 дни след новолунието.

При пълнолунието Земята е между Слънцето и Луната. През тази фаза и по време на Новолуние гравитацията на Слънцето подсилва гравитацията на Луната и води до магнитно привличане, което освен на приливите и отливите влияе и на нас.

С последната четвърт от Лунния цикъл, приключва фазата на Пълнолуние и се смята, че това е периода с най-слаба жизнена енергия.

Диетата започва, когато Луната навлиза в нова фаза и завършва 24 часа по-късно. Много източници описват опростен и разширен вариант на режима, като в първия случай режима се състои в 24-часово гладуване, включващо вода чайове и фрешове, а в „по-усложненият“ вариант, различните фази на луната определят различен начин на хранене.

Наистина ли Луната влияе на отслабването

Съществуват категорични доказателства, според които Луната може да окаже ефект върху физическото и емоционалното състояние на хората. Конкретно за тази диета, обаче, диетолозите са скептични.

Смята се, че отслабването чрез спазването на този режим, не се дължи на фазите на Луната, а на гладуването, което независимо от това, дали спазвате конкретна диета или не, би довело до сваляне на тегло. Много лекари смятат, че този начин на хранене, не би довел до дългосрочни резултати, а и може да навреди на хора с хронични заболявания.

А вредна ли е Лунната диета

Макар, че предният абзац прозвуча, по-скоро, скептично, относно ефектите от Лунната диета, не можем да отречем, че тя би могла да има и доста позитиви. По-нататък, ще ви разкажем, по-обстойно, за начина, по който трябва да се храни (или не) всеки, решил да се придържа към режима, но в общи линии, тази диета подтиква към консумацията на повече плодове и зеленчуци и, възможно, по-малко преработени храни.

Всички знаем, че плодовете и зеленчуците са много полезни за нас и са богати на важни и незаменими микронутриенти. Освен това, спазващите диетата трябва да се хидратират добре, премайки повече вода и различни чайове. Това също е от огромна полза за организма ни.

За да обобщим изводите, които изведохве, ще кажем, че самата диета не е вредна (за физически здравите хора), но не може и да се очаква дългосрочен УАУ ефект, по отношение на влизането в по- добра форма. Все пак, ако ви е интересно, бихме ви препоръчали да изпробвате, поне за месец-два, тази диета, като разбира се, на първо място, е важно да се съобразите със текущото ви здравословно състояние и да се придържате към режима, без да изпадате в крайности!

Кога се гладува и кога – не

Стана ясно, че при диетата на Върколаците има периоди на гладуване в зависимост от фазите, в които се намира Луната. Идеята е този период на гладуване да е в първото денонощие на една от четирите фази. Важно е да спазвате часовият диапазон, тоест да приключите «постът» в часа, в който сте започнали.

През тези, прословути, 24 часа на диетата се консумират вода, билкови чайове, фрешове от плодове и зеленчуци, бульони и зеленчукови супи. Самите храни и продукти трябва да са минимално овкусени, тоест избягвайте или добавете съвсем малко сол и подправки на супите или бульоните, а на чайовете и фрешовете  не трябва да се добавя мед и захар. Също така, избягвайте консумацията на банани и праскови.

Забранява се консумацията на алкохол и цигари по време на първото денонощие от съответната фаза.

За най-оптимален се смята вариантът, в който  диетата се спазва 2 пъти в месеца.

Поддръжниците на режима съветват, «гладуването» да се прави през първите 24 часа на пълнолуние или, ако не е възможно тогава, в началото на фазата на Новолуние.

До тук ви описахме, най-опростеният вариант. Смята се, че диетата е най-ефективна, ако диетата започне 3 дни преди пълнолуние или новолуние и продължи 3 дни слад това.

Идеята е храната да намалее преди самата фаза, за да подготвите тялото за свалянето на килограми, а след като премине – да се захраните. През тези, общо, 6 дни, менюто е съставено основно от пресни, задушени или варени плодоме и зеленчуци, които не са овкусени и са без добавена мазнина, също от чайове, сокове, вода и супи. На самото пълнолуние, храна липсва, а се консумират само някои от изброените напитки.