Бананите действително са много полезна храна, но все пак трябва да не прекаляваме с тях, тъй като са едни от най-калоричните и сладки плодове и поради тази причина човек много лесно може да преяде с тях.

В тях се съдържат почти всичко, което е необходимо на тялото – хранителни вещества, витамини, натурални захари, растителни влакна и най-разнообразни полезни минерали.

Лекарите казват, че ако човек изяжда по 2 банана дневно до края на живота си, то той ще успее да реши едва ли не всички проблеми със здравето си.

Между впрочем, в САЩ вече отдавна знаят това и именно, поради тази причина бананите са най-популярният плод. Американците изяждат повече банани, отколкото следващите по популярност – ябълки и портокали, взети заедно.

Ето какви са техните полезни свойства, макар че и в предишни свои публикации в Lechenie.bg се коментирали този въпрос сега отново ще го направим:

1. Енергия

Изяжте банан или два преди тренировка – и ще се заредите с енергия поне за час половина, но проблемът с консумацията на банани е в това, че особено, ако се презрели са и доста по-сладки, което много силно възбужда апетита.

И след като изядете един такъв презрял банан ще ви прииска да изядете и още един и след това и ще и така, докато не се подуете. А след това ще навлечете още главоболия, тъй като ще се появят чревни газове, които няма да ви оставят поне 12 часа или докато се изходите на следващата сутрин.

Бананите са храна с нисък гликемичен индекс, като бавно се разграждат, осигуряват енергия и не съдържат празни въглехидрати. Както знаем те са много добър източник на растителни влакна и витамини, които повишават издръжливостта на организма. А съдържащият се в тях калий спомага за предотвратяването на мускулните спазми.

2. Стомашни разстройства

Ако страдат от гастрит или язви на стомаха, то бананите са най-безопасната храна за вас. Тези плодове не причиняват болка и дискомфорт, защото притежават мека и гладка текстура, която равномерно покрива лигавицата на стомаха и я предпазва от раздразнение и въздействие на агресивните киселини.

Този плод също така е отличен терморегулатор. Ако го ядете, когато сте болни от грип, той спомага за нормализирането на температурата, която се е повишила в резултат на инфекцията.

3. Киселинно-алкален баланс

Бананите са много полезни при киселини и киселинен рефлукс. Само един банан е достатъчен за успокояване на стомаха при първите симптоми на киселини.

4. Анемия

На хората, страдащи от анемия бананите помагат за получаване на необходимите количества диетично желязо, което стимулира образуването на червени кръвни телца и спомага за поддържане нивата на хемоглобина.

Но всъщност количеството желязо в бананите е абсолютно недостатъчно, за да се подсигуря дневните нужди на организма, тъй като ще ви се наложи да изядете повече от 2 килограма банани, което не е желателно, заради засиленото образуване на чревни газове, което ще получите, а отделно това и подуването и тежестта в стомаха.

А тези симптоми правят усвояването на желязото почти невъзможно, затова повече от 2 банана на ден или около 500-600 грама не е желателно да изяждате. Макар и да са меки е най-добре да се ядат бавно, така след изяждането на втория банан няма да бързата за още един.