Кръвта е незаменима част от човешкото тяло, която пренася страшно много вещества – хранителни, бактерии и какво ли още не.

Има няколко различни типа кръвни групи – досега са ни известни едва 4 на брой – кръвна група А, кръвна група В, кръвна група АВ и кръвна група 0, още наричана просто нулева.
Според проведени изследвания, се оказва, че това коя кръвна група сме, всъщност има доста по-голямо значение, отколкото може би сме си мислели.

Оказва се, че именно тя определя към развитието на кои заболявания организмът ни ще бъде склонен и от какво най-вече да се пазим. Това не означава обаче, че със сигурност ние ще ги развием – това зависи от други фактори, най-вече, свързани със самия ни начин на живот, но означава, че има известна опасност за това, вече заложена в нас.

1. Кои заболявания кръвна група А е склонна да развие?

Представителите на този тип кръвна група, са склонни към проблеми със стреса. Те често имат по-високи нива на кортизол от обичайните, а това е именно хормонът, който отговаря за среса. Също така, адреналинът е от огромно значение за тях – това са хората, които не могат да си намерят място, често са нервни, притеснени, трябва непрекъснато да правят нещо, потропват с крак, неспокойни са и т.н.

Те трябва да намерят начин да се справят с тези проблеми– препоръчителни са някои по-натоварващи спортове, които ще им помогнат да изразходват енергията си, както и различни дихателни упражнения за успокоение, редовното практикуване на медитация и йогата. Неспокойствието им трябва да избие по някакъв начин.

2. Кои заболявания кръвна група В е склонна да развие?

Представителите на кръвна група В трябва да внимават изключително много с тютюнопушенето и прекомерния прием на алкохол – това са нещата, които могат да ги засегнат страшно много и да им причинят огромни проблеми.

Най-големият от тях бива развитието на рак на панкреаса. Хората с кръвна група В са най-склонни към развитието на рак, като цяло.

Нещо, което може да доведе до развитието на рак на панкреаса са и заболявания, от сорта на жлъчнокаменната болест и хроничният панкреатит.

Препоръчва се да се води възможно най-здравословен начин на живот, с тотално елиминиране на всякакъв тип пушене – било то на цигари, наргиле и т.н. и възможно най-нисък прием на алкохолни напитки.

3. Кои заболявания кръвна група АВ е склонна да развие?

Хората, тип АВ, са тези, които трябва да обръщат особено внимание на сърцето си. Според проведени изследвания, те са с 23 процента повече по-склонни към развитието на проблеми със сърцето от хората, тип нулева кръвна група.

Също така, те са и тези, които е най-вероятно да имат проблеми с паметта – те са с цели 82 процента по-склонни да забравят разни неща от всички останали кръвни групи. Учените смятат, че това се дължи на протеинът, който отговаря за кръвосъсирването, още известен като Coagulation Factor VIII, който при хора тип АВ е в по-големи количества.

4. Кои заболявания кръвна група 0 е склонна да развие?

Представителите на нулевата кръвна група са най-склонни към депресия – за разлика от хората, тип А, на тях им отнема повече време да се стресират за дадено нещо, но също така и повече време да изчистят този стрес от организма си.

Това са хората, които са може би най-здрави, иначе. Това, че и в повърхността на еритроцитите им няма антигени е и причината, поради която те са тези, които могат да даряват кръв на всички останали кръвни групи.