Няма жена, която да не желае да има дълги, гъсти, изкусителни мигли. Те, със сигурност, са една от най-привлекателните части в човешкото тяло и, макар че, наистина повече представителки на женския пол се стараят да им обръщат внимание, добрият им, поддържан вид е важен и за мъжката част от населението.

Какво значение имат миглите за тялото ни и здравето ни?

Те обаче имат много по-съществена роля от това просто да съблазняват противоположния пол. Всъщност миглите са тази малка частичка от организма ви, която заедно с клепачите ви, защитава и пази очите ви.

Всеки знае как примигваме инстинктивно, когато някой плесне пред очите ни силно и изненадващо с ръце, нали? Миглите в този момент са тези, които карат очите ни да се затворят - за да бъдат предпазени от потенциална опасност.

Мигането помага при много ситуации – при, така да се каже, разпределението на сълзи, когато има прах или нещо подобно, което да дразни очите ни, около нас и т.н.

Те са изключително чувствителни и затова трябва да полагаме и някои други грижи за тях, различни от удължаването им и удебеляването им със спирала.

От какво зависи състоянието, в което се намират миглите ни?

1. От личната хигиена

Хората, които не носят грим, имат лошия навик често да потъркват очите си с ръце – много грешен ход, тъй като ръцете ни винаги са изключително мръсни, независимо дали сме ги измили преди 5 или 10 минути. По тях се движат страшно много мънички, невидими бактерии, които могат да окажат голяма вреда върху тази така нежна част от човешкото тяло.

Също така, точно това грубо търкане, може да разкъса миглите ви и да ги изтъни, ако бъде приложена прекалено голяма сила.

Махането на грима и обилното измиване на лицето с вода, също са от изключителна важност. В противен случай, можете дори да развиете блефаритис – възпаление на миглите, причинено от бактерии, което може да ги накара  да оредеят силно и доведе до зачервяване и страшно подуване на очите ви.

2. От грима

Много жени не обръщат внимание на качеството на грима, които използват, което може да се окаже фатално за тях. Некачественият, евтин грим или закупен от магазина за 1 левче, може да доведе до много и сериозни заболявания и проблеми.

Също така, между много жени, съществува тенденцията на споделянето на грим – по миглите на всеки има много бактерии, които дори ако не са засегнали него, може след като се прехвърлят върху вас, да засегнат вас.

3. От храната

За да бъдат гъсти и добре изглеждащи вашите мигли, трябва да промените начина си на хранене. В менюто ви задължително трябва да присъстват храни, богати на желязо, като тъмния шоколад, месо – печено или варено, но не и пържено, риба, яйца, спанак.

Заложете и на чая от коприва – тя, освен, че ще допринесе страшно много за доброто състояние на миглите ви, ще „раздвижи“ кръвта ви и ще окаже невероятно добър ефект на цялото ви тяло.

Приемането на витамин D също не бива да се пренебрегва. Известно е, че най-добрият източник на този витамин е слънчевата светлина, но той се съдържа и в относително големи количество в мазните риби, рибеното масло и сиренето.

И последно, лизинът – страшно важна за косъма, аминокиселина, също трябва да е част от храната, която приемате. Съдържа се най-вече в ядките, рибата, тофуто и в някои определени видове сирена.