Малко са тези, които се отнасят към хремата сериозно. Много са тези, които не се лекуват и очакват да мине от само себе си. В крайна сметка обаче болестта остава за дълго.

Как да облекчим живота си, ако хремата стане хронична

Намаляване на симптомите

Много е важно да помним, че ринитът – това е заболяване, и при наличие на продължителен /хроничен/ проблем е необходимо задължително да се потърси лекарска помощ, който поставя диагнозата и назначава лечение.

Засега ще се опитаме да разберем с какво трябва да се борим.

Хремата далеч невинаги се ограничава само до секрети от носа. Хроничното възпаление води до изменения в тъканите, и в зависимост от това хремата може да бъде катарална, хипертрофична или атрофична.

Катаралният ринит се характеризира с периодични секрети и запушване на носа, парене и сърбеж в тази област, които предизвикват пристъпи на кихане.

Лечението на този вид ринит в период на обостряне обикновено включва промиване на носа и назални съдосвиващи препарати.

Те могат да се прилагат не повече от 7 дни, без да е проведена задължителна консултация с лекар.

При хипертрофичен ринит лигавицата на носа се разраства и на практика напълно запушва носните пътища. Нормалното дишане през носа става невъзможно, и съдосвиващите капки на практика не го подобряват.

Това може да доведе до главоболие, често забравяне и намаляване на работоспособността. Тази хрема се лекува по хирургичен път.

Атрофичен ринит – противоположност на хипертрофичния. Хроничното възпаление води до изтъняване на лигавицата на носа, нейната гибел на повърхността на клетките.

В носа става сухо, в него постоянно се образуват корички, които затрудняват дишането, възможна е поява на зловонна миризма.

Всичко това се съпровожда с постоянен сърбеж и парене, пристъпи на кихане и кръвотечения на носа.

Атрофичният ринит се лекува със средства, които подобряват храненето на тъканите на носа. Доколкото при атрофична хрема се влошава кръвоснабдяването и храненето на лигавицата, съдосвиващите капки в носа се използват изключително внимателно и не повече от 7 дни подред.

Необходимо е облекчаване на дишането, за предпочитане са препаратите с овлажняващо и освежаващо действие.

Да лишим хремата от основа

Хроничният ринит не може да съществува без подкрепа. Основа за развитието на болестта могат да са:

  • Различни хронични заболявания на органите на ушите, носа и гърлото;
  • Алергия;
  • Хормонални изменения в организма;
  • Влошена околна среда и неблагоприятни условия на труд;
  • Проблеми със структурата на носа, например, изкривяване на преградата.

За ефективна борба с болестта, предразполагащите фактори е необходимо да се отстранят. И задължително следва да се обърнем към лекар за съвет.

Отстраняване на провокаторите

За да не се предизвиква обостряне на хроничния ринит, е необходимо да се стараем да спазваме следните правила:

  1. В периоди на епидемия е по-добре да се стараем да избягваме обществени места, по-често да си мием ръцете, да използваме сапун и антисептик. Респираторните вируси, предизвикващи остри вирусни инфекции най-често предизвикват обостряне на заболяването.
  2. По възможност следва да се ограничат контактите с алергени – това са провокатори на хрема №2. Особено опасни са тези, с които трябва да се сблъскваме постоянно – акари, битова химия, домашни растения и животни.
  3. При хроничен ринит е особено важно да се поддържа чистотата, оптималната влажност и температурата на въздуха у дома. Замърсеният, твърде сух и топъл въздух дразнят и пресушават лигавицата на носа, създават условия за развитие на инфекция и обостряне на заболяването. На помощ идва също редовното проветряване, мокрото почистване, овлажнители и уреди за пречистване на въздуха.
  4. За да поддържаме лигавицата на носа в добро състояние, трябва навреме да се избавяме от отлагащите се по нея микроби и алергени. През деня могат да се използват овлажняващи спрейове или разтвори на основата на морска вода или просто носа да се промива с физиологичен разтвор.
  5. Необходимо е и укрепване на имунитета – закаляване, правилно хранене с достатъчно количество белтък, могат да повишат защитните сили на организма и да задържат хроничния ринит под контрол.

За да не се обостря хроничният ринит е необходимо да се консултираме с личния лекар, който с направление да ни прати при специалист отоларинголог – уши, нос и гърло.