В последните няколко дни сме свидетели на разразилия се скандал във връзка с дарените на Министерството на здравеопазването от Турция ваксини срещу хепатит Б и петвалентната „Пентаксим“.

Основната причина за така създалата се ситуация е проверката, наредена от Върховната административна прокуратура, чиято цел е установяване дали дарените от турското министерство на здравеопазването ваксини отговарят на изискванията за безопасност, установени съгласно българското законодателство и това на Европейския съюз.

Съгласно съобщението на уеб страницата на Прокуратурата на Република България Върховната административна прокуратура се е самосезирала по повод публикации в медиите, в които се изразяват сериозни опасения за безопасността на дарените от Република Турция ваксини, като разпоредената проверка е по реда на надзора на законност.

Основните притеснения са за 5-валентната „Пентаксим“, която е вече разпределена и най-вероятно се поставя на българските деца.

Въпреки че в официалното съобщение на уеб страницата на прокуратурата се посочва, че проверката обхваща само ваксината срещу хепатит Б, първоначално говорителят на ВАП обяви, че и „Пентаксим“ няма разрешение за употреба на територията на Република България.

Това всъщност е и причината за разразилия се скандал и паниката, която последва сред майките на малки деца, подхранвана главно от публикациите в повечето медии.

В рамките на тази проверка ВАП изиска становище на Изпълнителната агенция по лекарствата, в което се твърди, че получената Република Турция ваксина Пентаксим е с еднакъв състав на оригиналната, която се произвежда във Франция и е получена от турското МЗ въз основа на сключен лицензионен договор с френския производител.

От това становище би трябвало да следва, че дарената 5-валентна ваксина е абсолютно безопасна за употреба и настоящият скандал се дължи на бюрократични неуредици.

Още през декември Българското МЗ съобщи, че получената като подарък от Турция ваксина срещу хепатит Б е с наличие на консервант, съдържащ живак и поради тази причина ще бъде оставена на склад и няма да се използва за редовните имунизации, а само ако се наложи при голяма емигрантска вълна и възникване на сериозна заплаха за общественото здраве, в резултат на пристигнали неимунизирани търсещи убежище в страната.

И така нека се опитаме да отговорим на въпроса защо министърът на здравеопазването сам предизвика настоящата паника около 5-валетната ваксина „Пентаксим“…

Всичко започна с неизлъченото предаване по Българската национална телевизия, в което се разкриваха извършените нарушения при така направената размяна на ваксини между Българското и турското МЗ.

От българското МЗ сезират ДАНС във връзка с проведеното разследване, където всъщност се крие и причината за настоящия проблем.

Екипът на Министерството на здравеопазването демонстрираше поведение сякаш желаеше да прикрие някакво нарушение при направената размяна, а изземването на записите на предаването от агенти на ДАНС наляха допълнително масло в огъня и създадоха впечатление у редовия гражданин, че сякаш нещо се прикрива.

А историята на обществения живот на съвременна България показва, че винаги подобни опити за прикриване на някакви нарушения водят до избухването на огромни скандали в бъдеще.

И това на практика се случи. Днес сме свидетели как министър Москов обвинява някакви неизвестни икономически интереси, които манипулирали майчинският инстинкт на българката.

А министерството на здравеопазването можеше да излезе много по-интелигентно от ситуацията, като поиска право на отговор от българската национална телевизия, който да бъде даден по време на излъчването на въпросното предаване, разкриващо извършените нарушения.

Ако това беше направено, най-вероятно съмненията относно безопасността на 5-валетната ваксина щяха да отзвучат още преди Коледа, но МЗ решиха да действат силово и сега им се налага да дават обяснения пред обществеността, която сякаш вече загуби доверието си в този екип на МЗ.