Коварството на захарните изделия е в това, когато ги употребяваме е много трудно да съблюдаваме мярка. Захарта предизвиква зависимост и способства за развитие на захарен диабет.

1. Мозъкът отговаря на захарта като на кокаин

Да се повярва в това е трудно, но ефектът на захарта върху мозъка е много подобен на кокаина. Както и в случая с кокаина, захарта способства за отделянето на голямо количество допамин и серотонин – хормони на щастието.

Така у човек възниква още по-голямо желание и след това зависимост да яде още повече сладко.

2. В „играта“ влиза и панкреаса

Веднага щом в кръвта влезе глюкоза, организмът подава сигнали панкреаса, в който се произвежда инсулин. Този хормон служи като своеобразен ключ за клетките на организма.

Свързва се с рецепторите на повърхността на клетките, което позволява на последните да поглъщат глюкозата.

Когато инсулинът свърши своята работа, нивата на кръвната захар започват рязко да се понижават и на човек отново му се приисква да похапне сладко.

3. Захарта предизвиква умора и силна жажда

Резките колебания в нивата на кръвната захар влияят на настроението и на работоспособността. 20-40 минути след употребата на захар или на храни, които я съдържат в големи количества, повечето чувстват спад на силите.

А ако на човек му харесва да прекалява със сладкото, то е възможно да започне да изпитва често жажда. Това се случва, защото излишъкът захар в кръвта се извежда с урината. Всяка молекула глюкоза е свързана с няколко водни молекули, затова се случва и обезводняването.

4. Повишаване на теглото

Ако човек в „омагьосан захарен кръг“, то му е много трудно да се откаже от него и с времето забелязва, че започва да наддава на килограми. Захарните изделия са много калорични.

Едно блокче черен шоколад съдържа цели 600 килокалории. Простите захари бързо се усвояват в организма и се превръщат в мазнини.

Освен това прекаляването със сладкото засилва апетита, което пък създава предпоставки за преяждане, а това е основната причина за епидемията от затлъстяване в съвременния свят.

Както е известно, част от глюкозата в кръвта се отлага в черния дроб под формата на гликоген. Но черният дроб има ограничени възможности за преобразуване на глюкозата в гликоген.

Излишъкът от захар в кръвта се включва в други биохимични процеси и се превръща в мазнини, които се отлагат в органите.

5. Ако човек прекалява със сладкото, то тогава е с повишен риск от диабет

Защо се случва така – коварството на храните, съдържащи голямо количество захар се състои в това, че способстват за увеличаване на телесната маса, което на свой ред води и до инсулинова резистентност.

При затлъстяване клетките на организма развиват нечувствителност към инсулина. Количествата на хормона може и да са достатъчни, но не се свързва с клетъчните рецептори.

Така клетките не поглъщат захар, поради което неговата концентрация в кръвта се увеличава. С течение на времето е възможно развитие на захарен диабет.

6. Претоварване на сърцето

Сърдечният мускул се затруднява на изпомпва кръв, наситена със захар. Освен това натоварване се оказва и върху кръвоносните съдове и нервните клетки.

Именно поради тази причина при хората със захарен диабет се наблюдават нарушения във функцията както на сърдечно-съдовата, така и на нервната система.