Изследователи от Йелския университет предлагат нова комбинирана терапия при генитален херпес. Два компонента – ваксина, която може да се инжектира, дори на тези, които вече са инфектирани, плюс антивирусен крем дават възможност да се забравят за рецидивите на болестта.

Как действа новата ваксина против генитален херпес

Ваксината действа, като провокира вид имунни клетки – Т-клетки, да реагират на вируса на обикновения херпес, който предизвиква генитални обриви.

Кремът съдържа имиквимод, антивирусен препарат, обикновено използван за лечение на генитални брадавици. Използва се местно, за да привлече имунни клетки към засегнатите области и така се предотвратява разпространението на вируса, предизвикващ увреждания от херпеса.

Комбинираният метод е изпитан на морски свинчета. Комбинацията е използвана 3 пъти, но още след първото лечение започва да действа. След третото рецидивите на инфекциите, свързани с херпес вирус тип 2 се преустановяват.

Двойният подход към лечението е доста по-ефективен, отколкото ваксина или крем поотделно.

Според учените, тази многообещаваща терапия може да ни накара при инфекция с генитален херпес да не се притесняваме от нови обриви и свързаните с тях проблеми.

Защо е опасен гениталният херпес

Външните проявления на инфекцията – подуване, язви и мехурчета е възможно да безпокоят човек както през нощта, така и през деня и то до такава степен, че да нарушат обичайния му ритъм на живот.

Сексуалният живот при такива проявления също може да бъде сериозно възпрепятстван и да стане дори невъзможен.

Това състояние при жените се съпровожда с хиперемия – зачервяване на вулвата, силен сърбеж, поява на напуквания в зоната на заразяването и общо влошаване на състоянието.

Разпространявайки се из организма, херпесът може да обхване всички части на тялото, да стигне и до очите и да доведе до проблеми със зрението и дори до слепота.

При отслабена имунна система вирусът може да стане толкова агресивен, че да доведе до разрушаване на тъканите на мозъка. Също може да наруши системата на съсирване на кръвта.

Затова трябва своевременно да се търси лекарска помощ при поява на първите симптоми на болестта.