Живачният стълб на термометъра под мишницата на детето далеч надхвърля 37 градуса, но то не показва никакви други признаци на заболяване – нито хрема, нито кашлица, нито болки в корема. Какво да правят в тази ситуация родителите?

Да се разбере, че у детето температурата се е повишила, е възможно и без термометър – то става вяло, отказва да се храни и се прозява. Или друг вариант – много е активен, целият е червен, капризничи, по никакъв начин вниманието му не може да бъде задържано, и очите му горят със сух блясък. Същевременно всичко това може да се случва без всякакви други видими причини.

Тъй като острите респираторни заболявания или друг възпалителен процес – не е единственият повод стълбът на термометъра да се покачи над нормата. Има и други причини – възраст, състояние на околната среда, времето от денонощието и други обстоятелства.

1. Вариант на нормата

Когато температурата е повишена с няколко десети от градуса, то това може да бъде вариант на нормата, особено ако става дума за бебета.

Докато системите и органите, включително и тези, които участват в механизмите на терморегулация, се учат да работят на нов режим, нормални показатели на телесната температура се смятат 36.3-37.2 градуса, ако се измерва подмишницата, 37-38% - в правото черво, 36.5-37.5 – в устата.

Да се разбере, какви показатели се смятат нормални за детето, а кои – не, е възможно едва, след като то навърши 1-2 години, а понякога и по-късно. До тази възраст организмът на бебето функционира нестабилно, затова се налага родителите да се ориентират по общоприетите препоръки.

Могат да опитат да си изяснят ситуацията, като в продължение на седмица по едно и също и време при сходни обстоятелства – например, веднага след събуждане, когато малкото дете е спокойно и още не е започнало активно да се движи – в противен случай показателите на термометъра ще се повишат.

Имайте предвид, че по време на бодърстване и на кърмене стойностите винаги са по-високи, отколкото по време на сън. Имало е и случаи, когато прекомерната активност на детето температурата му може да се покачи до 38.5 градуса, а когато заспи да падне до нормалната – което не би се случило, ако бебето действително беше болно.

Времето от денонощието също има значение – сутрин телесната температура винаги е по-ниска, а привечер винаги се покачва с поне 0.5 градуса. Температурата в детската стая и на дрехите на детето по време на контролните измервания също трябва да бъде еднаква.

2. Прорязване на зъбите

Прорязването на първите зъби и тяхната смяна с постоянни отнема 7-8 дни. Преди да се подуе венеца, млечният зъб започва да се издига или се появяват някакви други признаци на процеса, които обикновено отминават за 3-5 дни.

И не е изключено първият симптом на започващите промени да е повишената температура. Стойността ѝ може да достигне до 38 градуса по Целзий, но не и до 39 и повече.

3. След поставяне на ваксина

Това може да се случи след всяка имунизация, но след поставянето на ваксина срещу полиомиелит, грип и срещу дифтерия, коклюш и тетанус се случва при 90% от децата. Тази реакция се нарича пирогенна и се развива при изкуствено въвеждане в организма на чужди тела.