На първото къпане на детето обикновено се събират всички роднини.

Най-отпред обикновено са бабите, които започват да засипват младите майки със съвети как правилно трябва да се къпе детето, какви средства могат да се използват, а какви не.

Което не и изненадващо – какво може да се знае неопитната майка?

Някои препоръки се оказват много ефективни, но някои са откровено вредни.

В каква вода се къпе бебето?

Изборът на подходяща температура за къпане е въпрос с нееднозначен отговор, но, разбира се, съществуват и всеобщо признати препоръки.

Но много често температура на водата от 36.6 С се оказва неприемлива за детето и то просто отказва да бъде къпано в такава вода. Много майки споделят, че децата им предпочитат да бъдат къпани в по-гореща или напротив в по-студена вода.

Може би именно с това е свързан разпространената бабин съвет, че е необходимо ежедневно да се увеличава температурата на водата с по градус!

Също така след няколко месеца към водата е добре да се добави сол и червен пипер на вкус и да се разбърка, докато придобие хомогенен вкус. Разбира се, това е черен хумор. Но някои жени безпрекословно следват съветите на старото поколение, без изобщо да се замислят да се замислят.

Увеличаване на температурата на водата не е необходимо, а напротив. Първоначално за е препоръчително да се поддържа еднаква температурата на водата за къпане на детето. Но съвременните педиатри съветват към края на къпането да се остави водата да се охлади като тези мероприятия са част от процедурите по закаляване.

Допустимо ли е все пак понижаване на температурата на водата за къпане?

В рамките на процедурите по закаляване специалистите съветват да се понижи температурата на водата при къпане на детето, но това трябва да се прави по строго определени правила.

Всяко дете е индивидуалност и за всяко е необходимо да бъде разработен собствен график за закаляване, въз основа на определени утвърдени принципи.

При избор на метод за закаляване е необходимо да се отчитат множество фактори – възраст на детето, здравословно състояние, клиничните условия в региона на местоживеене и прочие.

Родителите е необходимо да знаят, че не трябва да пускат детето си веднага във водата с ниска температура, като дори и за хора в зряла възраст това не е препоръчително. Нужно е да се направи определена подготовка.

Как именно да започне закаляването, с какви мероприятия – е необходимо да ви посъветва лекар. За 3 групи деца вече са разработени определени алгоритми за закаляване. И за всяка група са по-подходящи определени видове закаляващи процедури – закаляване с въздуха, водата, слънцето и прочие.

Закаляване с вода

Закаляващите процедури могат да започнат от момента на самото раждане на детето. В основата на този метод стои промяната на температурата на водата, при това се подобрява функцията на централната нервна система, засилва се обмяната на веществата.

Основното правило при всеки вид закаляване е спазването на принципа на последователността – преминаване от по-високи към по-ниски температури.

Педиатрите препоръчват закаляване на децата по различни начини – оставянето им във водата и неподдържане на нейната температура или след къпане обливане на детето с вода с 1 градус по-ниска температура от тази, с която то е било къпано до преди това.