Навикът как да се грижим за своята кожа обикновено се формира в тийнейджърска възраст, благодарение на примера и съветите на мама.

Но повечето хора не знаят колко е важна хидратацията на кожата.

Обезводняването на епидермиса води до възпаление и лющене.

Ако кожата ви е мазна, можете да помислите, че тази тема не ви касае, тъй като трябва да се борите с излишното омазняване и влажност.

Но това е заблуда.

Хората с мазна кожа или такава, предразположена към образуване на пъпки, се страхуват, че овлажняването само ще задълбочи проблема.

Това е причината вместо подхранващи средства да използват агресивни продукти и средства за миене, които само изсушават кожата.

Специалистите пък смятат този метод за доста противоречив, тъй като прекалено интензивното почистване на кожата може да стимулира синтеза на още повече себум.

Навярно, това не е съвсем това, което се надявате да постигнете.

Проблемът е, че всеки човек независимо от типа кожа, може да извлече полза от ежедневното овлажняване на кожата.

Проблемът е в правилния избор и използването на средство.

Нека разгледаме няколко от най-разпространените средства за овлажняване на кожата, с които се сблъскват дерматолози.

1. Забравяте за теста на ръката и веднага нанасяте на лицето нов овлажняващ крем

Също както тествате цвета на червилото или сенките на обратната страна на ръката преди покупка, трябва да тествате ново средство за грижа за кожата, ако това е възможно.

Дерматолозите препоръчват на всички свои пациенти да тестват продукта на малка част от шията през седмицата в продължение на седмица, преди да го нанасят на цялото лице.

Това е необходимо не само за да проверим дали ще възникне алергична реакция, но и да се убедим дали кремът не запушва порите и няма ли да предизвика поява на пъпки.

Ако не можете да тествате продукта задължително проверете за съдържание на потенциално раздразващи съставки като ретинол, формалдехид, фталати или етерични масла.

Това е особено важно за хора с чувствителна кожа, които трябва да избягват ароматизатори, парабени и етерични масла.

2. Избрали сте неподходящ за вашия тип кожа крема

Най-добрият овлажняващ крем е този, който е подходящ за вашия тип кожа.

Не трябва да купувате кремове по препоръка на приятелки.

Това, което е ефективно за една, не означава, че няма да навреди на друга.

На пазара има огромен брой продукти, затова без усилия можете да изберете идеалната формула за вашата кожа – гел, крем, лосион, мехлем, пяна.

Важно е да знаете, че тези съставки за подходящи за справяне с вашите индивидуални кожни проблеми.

Например, ако имате суха кожа, търсете храни, които съдържат хилауронова киселина и церамиди.

Тези съставки помагат за запазване на влажността и подобряват текстурата на кожата.

Церамидите помагат за възстановяване на защитната бариера на кожата, а хиалуроновата киселина може да задържи обема на вода, 1000 пъти, превишаваща нейното собствено.

3. За овлажняване на кожата използвате само масло

Макар и маслата да са подходящи за овлажняване и успокояване на суха и раздразнена кожа, те не са предназначени за използване вместо стандартен овлажняващ крем.

Овлажняващите средства съдържат съставки, които поемат молекулите вода в кожата, докато продуктите на маслена основа съдържат омекотяващи съставки.

Поради тази причина специалистите препоръчват маслото да се нанася на обичайното овлажняващо средство както през деня, така и през нощта.