Ежедневното овлажняване на кожата я поддържа еластична, свежа, спомага за предотвратяване на бръчки.

Пазарът на козметика предлага голям избор от продукти за тази цел. Но много овлажняващи и anti-age средства съдържат изкуствени компоненти, на които кожата може да реагира с раздразнение, алергии.

За щастие, съществуват натурални средства за грижа за кожата. Какви продукти е по-добре да се използват за овлажняване на кожата, за да е красива и здрава?

Какво натурално овлажнява най-добре кожата 

1.Зехтин за всеки тип кожа – овлажняване и подхранване

Кожата е много важен орган на човешкото тяло, който изпълнява множество функции. Защитава организма от въздействие на външната среда – жега и студ, радиация и микроби, механични травми.

Кожата участва в метаболитните процеси, синтез на витамин Д и на меланин. Здравата кожа е един от основните елементи на красотата и на привлекателността.

Тази красота може да се съхрани с правилна грижа, един от основните елементи на която е овлажняване.

Натуралните продукти много добре се справят с тази задача, без да се вреди на организма.

Зехтинът е едно от най-известните и ефективни средства за овлажняване и подхранване на кожата, което е подходящо за всеки тип кожа.

Множество изследвания доказват високите антиоксидантни свойства на този средиземноморски продукт, който отлично се справя с бръчките, подхранва, овлажнява и спомага за намаляване на раздразнението.

Следва да се избира студенопресован зехтин и да се съхранява на тъмно и на температура под 25 градуса.

Зехтинът се нанася на кожата с леки масажиращи движения или с памучен тампон.

2.Масло от жожоба за смесена или за мазна кожа

От овлажняване се нуждае не само сухата, но и мазната кожа, за която е най-подходящо маслото от жожоба, което се препоръчва като ефективно средство против отделяне на кожен себум, образуване на пъпки и акне.

Спомага за намаляване на блясъка на мазната кожа, също може да се използва и за Т-зоната при смесен тип кожа.

Маслото е с антибактериални свойства, помага при възпаления, ускорява регенерацията на клетките.

В чист вид маслото от жожоба се използва за нанасяне на проблемните участъци. На устните вместо балсам или като маска за лице, която впоследствие добре се измива.

В повечето случаи маслото се смесва с други козметични средства – добавя се в овлажняващ дневен крем.

3.Маски от краставица за лице

Маските с краставица за лице връщат на кожата сиянието, като стимулират микроциркулацията, подобрява се дренажа и осигуряват дълбоко почистване.

Състои се от 90% вода, богати на витамини и минерали, краставиците притежават овлажняващи и антиоксидантни свойства.

Краставичните маски за лице са подходящи както за суха, така и за мазна кожа. В първия случай цяла настъргана краставица се нанася на лицето.

Във втория случай половин настъргана краставица се смесва с яйчен белтък. В двата случая маската се държи на лицето 15 минути.

Полезен за кожата на лицето е и сокът от краставици. За неговото приготвяне е необходимо да се изцеди сокът от краставица и да се замрази в съд за лед.

Замразеното кубче сок от краставици полезно е да се втрива в лицето сутрин. Тази процедура мигновено овлажнява кожата, насища я с витамини, микроелементи, подобрява се цветът на лицето.

4.Алое вера против възпаления и микротравми

Известно със своите полезни свойства от времената на античността алое и днес се използва като чудодейно средство за възстановяване на кожата. То оказва мощно овлажняващо въздействие, тъй като се състои на 99% от вода и съдържа веществото алантоин.

Влагата от растението прониква дълбоко в кожата и образува защитен слой, който предотвратява нейното обезводняване.

Растението помага ефективно в борбата с възпалението, тъй като притежава антибактериални и противовъзпалителни свойства. Това позволява да се използва алое вера за обеззаразяване и за бързо заздравяване на малки рани – със сока от растението се обработват местата с микротравми.

5.Арганово масло – чудодейно средство за грижа за кожата

Маслото от арган се получава от костилките на растение, което расте в Мароко. То притежава множество полезни свойства, сред които най-много се ценят овлажняващите и регенериращите му свойства.