Някои описват раждането като най-великия момент в живота на една жена. Няма как, обаче да знаем каква е емоцията, докато не го изпитаме.

Със сигурност, обаче, доста дами се ужасяват от мисълта за самия процес на раждането, особено тези, които могат и са взели решението да раждат по естествен път.

Затова, в днешната статия ще ви подготвим за този така вълнуващ момент.

Какви са етапите на естественото раждане

Процеса на раждане започва с т.нар. предвесници на раждането, които обаче могат да отсъстват при някои жени. Следва първи период (разширение на маточната шийка), втори период („изгонване“ на плода) и трети, последен, период (изхвърляне на плацентата).

Кои са предвесниците на раждането

- Подготвителни контракции – започват около 5 – 6 седмици преди раждането и, обикновено са безболезнени;

- Смъкване на корема – около 3-4 седмици преди раждането

- Изпадане на слузестата запушалка;

- Често уриниране

Първи етап на раждането

При настъпване на термина или, ако сте усетили вече предвесниците на раждането, лекарят ви ще ви прегледа и ще установи дали има промени по маточната шийка. Ако се установи размекчаване, скъсяване или центриране, то първият етап вече е започнал.

Постепенно шийката се скъсява и накрая изчезва напълно. Контракциите се засилват и стават силно болезнени.

Родовият канал постепенно се разширява, а матката натиска плода навън по време на контракциите. След достигане на пърно разкритие (10 см) завършва първият период на раждане и започва следващият.

Втори етап на раждане

Под действието на контракциите плода се избутва през родовия канал. Плода навлиза в малкия таз и преминава през нето, след което достига до изхода на таза.

Тук е моментът, когато родилката трябва да помогне за израждането на бебето със силни напъни. Коремната преса и напъните подпомагат контрахирането на матката.

Това е и най-опасният момент за бебето, тъй като главата му е притисната в таза на жената, околоплодните води са намалели, маточните контракции, редуцират притока на кръв към плацентата и към бебето.

Тук е важно да напъвате силно и да задържате дъха си за интервали от около 30 секунди. Важно е да следвате стриктно указанията и напътствията на акушерката. След тези тежки усилия настъпва и момента на раждане на детето!

Трети етап на раждане

Това е т.нар. етап на раждане на плацентата. Тя се отделя скоро след раждането на детето.

След като се отдели тя се оглежда внимателно за кървене, охлузвания и разкъсвания.

Родилката преминава през определени манипулации, а бебето се взима от педиатър, който го преглежда.