Щитовидната жлеза определено играе много важна роля в нашето тяло.

Тя е жлеза, която има формата на пеперуда и се намира точно над ключицата.

Та е една от важните жлези, които имат вътрешна секреция и която произвежда хормони – много важни за нашия организъм.

Но за съжаление, ако искаме тази жлеза да функционира нормално, трябва да се грижим добре за нея, тоест за цялото ни тяло.

Едни от най-честите заболявания на тази жлеза са хипертиреодизъм, когато произвеждаме повече хормони отколкото ни трябват, и хипотиреодизъм, когато има дефицит на хормони в тялото, произведени в щитовидната ни жлеза.

Други заболявания могат да бъдат рак на щитовидната жлеза, щитовидни възли (бучки в щитовидната жлеза), болест на Хашимото, образуване на гуша и тиреодитвъзпаление на жлезата.

Според американската Асоциация на щитовидната жлеза, повече от 12% от населението на САЩ страда от заболявания на тази жлеза или пък е изключително уязвимо към тези болести.

Хипотиреодизмът се среща много по-често от хипертиреодизма, въпреки че двете заболявания са изключително тясно свързани.

И все пак, те имат няколко важни разлики, от които зависи как ще бъде засегнат човешкият организъм и какво би следвало да е лечението.

Продължавайте да четете надолу, за да разберете най-често срещаните симптоми, чрез които можете да разберете, че страдате от различни разстройства на щитовидната жлеза.

1. Умора и нарушения в съня

Умората е на първо място сред симптомите при хипогликемията.

Смятате, че можете да спите вечно и стандартните 8 часа не ви се струват достатъчни?

Или ако спите „само” 8-9 часа, след като се събудите се чувствате като ударени с мокър парцал?

В такъв случай е много вероятно да страдате от заболяване на щитовидната жлеза. Ако не сте фен на медикаментите, можете да опитате алтернативно лечение, чрез различни видове физически упражнение или чрез прием на различни природни лекове, като билки и т.н.

Но въпреки това, задължително преди да предприемете каквото и да е лечение, се консултирайте със своя личен лекар.

2. Промени в теглото

Лесно наддавате тегло и ви е изключително трудно да отслабнете? Това е един от най-често срещаните симптоми при хипогликемия.

Този проблем често се дължи на крайно забавен метаболизъм. Чрез спорт, подходящи хранителни добавки и перфектна диета, вие можете да отслабнете и да забързате значително вашия метаболизъм.

Но в крайна сметка каквото ви е дадено, това е! Можете да се борите, но не и да пренаредите гените си или иначе казано ще забързате метаболизма си, но никога няма да станете от хората, които изяждат 4 дюнера и не наддават и 1 килограм.

3. Настроение и психични проблеми.

Ако често се чувствате тъжни, без за това да има някаква причина или често сте негативно настроени и сте предразположени към депресия, вие вероятно имате проблеми с щитовидната жлеза.

Когато тя произвежда твърде малко хормони, вие ставате много по-мрачни и често сте под влияние на психични разстройства.

Щитовидната жлеза засяга и количествата на серотонин в мозъка.

Ако не можете да се концентрирате за дълго време, чувствате се сякаш умът ви не е остър и бистър или просто имате слаба памет, вероятно страдате от заболяване на щитовидната жлеза, за което е необходимо веднага да се консултирате със своя личен лекар.