Той може не само да ви създава неудобства – например, в самолета няма къде да сложите краката си – но и да има и някои предимства.

Например, през април учени от университета на щата Охайо, САЩ, публикували резултатите от свое изследване. Те показват, че по-високите хора средно имат по-висок коефициент на интелигентност и по-добри социални навици в сравнение с тези с по-нисък ръст.

Авторите считат, че това може да се обясни с данните, получени в хода на предходни изследвания. Те показват, че сред високоплатените работници сравнително много са тези, чийто ръст е над средния – разликата може да достига 100 хиляди британски фунта стерлинга при кариера с продължителност от 30 години.

Други изследвания показват, че при хората с висок ръст е по-нисък рискът от развитие на заболявания на сърцето в сравнение с тези с неголяма височина на тялото.

Принципно сега ръстът се оказва в центъра на вниманието на учените в качеството му на параметър, по който може да бъде предсказано здравословното състояние в предстоящите години. С показателите за ръста, както се оказало, е свързана вероятността от възникване на цял спектър различни заболявания, от слабоумие до инсулт.

Но представата за това, че „колкото по-висок е един човек, толкова по-здрав ще бъде“ , далеч невинаги съответства на истината.

Колкото по-нисък ръст, толкова по-висок риск от деменция

Резултатите от голям брой неотдавнашни изследвания показват, че ръстът и склонността към развитие на старческо слабоумие са свързани.

Може би най-убедителното доказателство за съществуването на такава връзка се съдържа в данните, получени в хода на проучване, публикувано през ноември 2014 година, в British Journal of Psychiatry. Авторите на този научен труд провели анализ на резултатите от 18 други изследвания по тази тематика.

И в резултат се установило, че при мъжете, чийто ръст не превишава 167 сантиметра, рискът от деменция е с 36% по-висок, в сравнение с представителите на силния пол, чийто ръст надвишава 177 сантиметра.

Това в никакъв случай не означава, че ако вие сте с нисък ръст, то при вас непременно ще се развие старческо слабоумие.

Както пояснил водещият автор на изследването психиатърът Том Расс от Единбургския университет, по-ниският ръст на човека може да е свързан с по-неблагоприятни условия в началото на неговия живот, например стрес, заболявания или лошо хранене, което предразполага в някои случаи развитието на деменция в старческа възраст.

Тежкото детство е възможно да се отрази на способностите на мозъка да не се поддават на старчески изменения.

„Хората обикновено мислят, че деменцията е болест на старите хора, но рисковите фактори, обуславящи развитието на това заболяване се натрупват през целия живот“, - подчертава Расс.

Следва да се отбележи, че като цяло рискът от развитие на старческо слабоумие е доста нисък – това заболяване се появява приблизително при 1 на 20 души на възраст над 65 години – поради това влиянието на ръста върху развитието на това заболяване е сравнително малко.

Колкото по-висок ръст, толкова по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания

Що се отнася до заболяванията на сърцето и кръвоносните съдове, то и тук малко порасналите хора също не са облагодетелствани.

Според публикуваните през април резултати от изследването на учени от Лестерския университет, хора в зряла възраст, чийто ръст е 153 см, имат 32% по-висок риск от развитие на ССЗ в сравнение с хората с височина 167 см.