Откъде произлизат? От детството, от псевдонаучната литература, от разказите на „една баба“. Слуховете също влияят на нашите представи. Освен всичко друго понякога заблужденията отравят живота ни. Те засядат в подсъзнанието и го „човъркат“ едва ли не през целия ни живот.

Ето и някои от тях:

Вредно за сърцето

Много хора напълно сериозно смятат, че спането на лявата страна е вредно за здравето. Всъщност положението по време на сън не влече след себе си изменения във функциите на сърцето, дори и при хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания.

Просто, когато човек спи на лявата си страна, той усеща биенето на сърцето, а на дясната не. И поради това някои хора се плашат и изпитват тревога, когато чуват ударите на сърцето си, когато са легнали на лявата си страна.

Спортът и астмата

Понякога хората, страдащи от астма или от някакво заболяване на органите на кръвообращението смятат, че спортът е възможно само да им навреди и се отказват от него.

Всъщност спортът – умерената физическа активност, е отлично допълнение към лечението. При ССЗ физическите натоварвания спомагат за подобряване на функцията и на силата на сърцето и кръвоносните съдове – тъй като се увеличава концентрацията на кислород в кръвта, поради ускорения дихателен процес.

При заболяване от астма умерената физическа активност спомага за подобряването на дренажа на дихателните пътища, като така се намалява честотата на астматичните пристъпи.

Хипертония – заболяване на невротиците

Не е установена такава връзка. Но все пак може да се каже, че има нещо вярно в това твърдение, а то е, че именно по-нервните хора по-често са с повишени нива на кръвното налягане.

Нервозността и стреса могат да предизвикат временно покачване на стойностите на кръвното налягане. Но като цяло не могат да станат причина за трайно задържане на високи нива на артериалното налягане. Основни рискови фактори, обуславящи развитието на хипертонията играе тютюнопушенето и наднорменото тегло.

Цироза на черния дроб – от злоупотреба със спиртни напитки

Действително честа причина за развитието на това заболяване е именно хроничния алкохолизъм. Но образуването на чернодробни белези може да се дължи и на вирусен хепатит – най-коварната форма е хепатит В, тъй като в над 75% от случаите заболяването прогресира в хронично.

Цирозата е възможно да бъде предизвикана и от такива сравнително редки заболявания като хемохроматоза – бронзов диабет – повишена нива на желязо в кръвта.

Пукане и хрущене на ставите

Много хора смятат, че това е признак е артроза. Но най-вероятно пращенето на костите се дължи на навлизането в синовиналната течност на въздушни мехурчета, които се пукат.

Таблетките способстват за появата на тумори

В това биват обвинявани противозачатъчните. Но всъщност те в никакъв случай не увеличават риска от рак на гърдата – в противен случай много жени биха заболели от него. Освен това противозачатъчните таблетки притежават защитни свойства против рака на яйчниците и на матката.

Изхождане всеки ден?

Ако ходенето по голяма нужда не е всеки ден – това още не е повод да смятате, че страдате от тежък запек. В действителност проходимостта на червата при всеки е различна. За запек проктолозите говорят, когато освобождаванията на чревно съдържимо са по-редки от 3 пъти седмично.

При отравяне пийте мляко

Не, не и не! Млякото не е противоотрова. Напротив така рискувате да засилите абсорбцията на токсините в храносмилателния тракт.