Основната причина за появата на портокалова кожа съвсем не е наследствеността, възрастта или наднорменото тегло. Неестетично изглеждащите вдлъбнатини по кожата на бедрата се появяват в резултат на излишък от токсини. За избавянето от тях е необходимо прочистване на организма.

До 85% от хранителните продукти в магазина съдържат различни химически добавки – консерванти, оцветители, генетично модифицирани белтъци и т.н. Определена част от тези съединения са разтворими във вода и поради това се извеждат от организма.

Но съществуват и хидрофобни токсини – вещества с лепкав смолист произход, които не е възможно да бъдат разтворени и отстранени от организма чрез отделителната и храносмилателната система.

Не желаейки да рискува да усвоява неизвестни за него съединения, той свързва хидрофобните метаболити с мастната тъкан и ги „складира“ по тези места, които са най-предразположени към натрупването на мазнини – по корема и бедрата. Външно това се проявява във вид на целулит.

Гладуването не помага

За борбата с хидрофобните токсини обичайните методи за отслабване не са подходящи. Тези токсини не се разтварят във вода, както бе посочено по-горе, а това означава и с хидроколонтерапия не е възможно да бъдат отстранени от организма.

Ограниченията на калорийния прием също не способства за изхвърлянето от тялото на хидрофобните метаболитни вещества – по време на „постните“ дни токсините се освобождават в кръвта, предизвиквайки главоболие и обща слабост.

И когато се нахраним обилно и токсините отново се завръщат по своите „запазени“ места. За да излезем от този омагьосан кръг, е необходимо балансиране на храненето и прочистване на организма.

Растителните масла изтеглят токсините

Ако се храните рационално в съответствие със своят тип структура на тялото, нови хидрофобни токсини ще престанат да се образуват. Но на първо място е необходимо избавянето от вече натрупаните. Особеността на хидрофобните метаболитните вещества е, че те се разтварят в масло.

За тази цел в аюрведа се използва вътрешно и външно омасляване. За очистване на организма отвътре се провежда курс с маслени клизми – техният състав се подбира единствено от специалист.

Това се дължи на факта, че маслото не се усвоява в дебелото черво – затова то буквално „изтегля“ хидрофобните токсини от тъканите. Още един способ за вътрешно очистване, който е достъпен и в домашни условия – прием на така нареченото масло гхи.

Всъщност това представлява загрято краве масло – сложете 1 килограм от него в тенджера и нагрейте на бавен огън, докато кипне. По време на завирането маслото образува пяна, която е необходимо да се отстрани и да се изхвърли.

Когато образуването на пяна спре, а маслото стане златисто и прозрачно – след 30-40 минути, го прецедете през марля. Съхранявайте маслото в хладилник. Можете да го добавяте към храната – супи, каши или да го ядете в чист вид. Маслото гхи няма противопоказания. Също за универсални се считат царевичното и бадемовото масло, а също и зехтинът.

Външното омасляване представлява масаж със специално подбрана за конкретния пациент композиция от масла. Средно за 1 сеанс тялото поема 100 мл масло, което разгражда токсините и способства за тяхното отстраняване.

Разтривки с мед

Ефективно средство за повишаване на еластичността на кожата е меденият антицелулитен масаж, който очиства порите, подобрява обмяната на веществата в подкожната мастна тъкан, способства за подобряване на микроциркулацията на лимфната течност.