Ако си купувате хигиенно средство за устната кухина на око е възможно да причините вреда на здравето си. Два пъти дневно ние вкарваме в устата си химически вещества, малки количества, от които попадат в стомашно-чревния тракт.

Още по-явно паста влияе на състоянието на зъбите, често водейки до неочакван резултат. Нека обърнем внимание на „техническите характеристики“ – физически и химически свойства на различните видове пасти за зъби.

Лечебни – могат да маскират заболявания

Вероятно почти всички ние сме гледали рекламите за кървящите венци, и някои от нас бързат да си купят лечебна паста, за да не се сблъскат и те с този проблем.

Без всякакви показания, без консултация със зъболекар. Самолечението на устната кухина е също вредно, както и всяко друго.

В състава на пастите за зъби, предназначени за лечение на венците и на пародонта, присъстват антисептични, дъбилни, стягащи вещества, витамини, пептиди.

Тези компоненти помагат за възстановяване на нормалното състояние на меките тъкани и за предотвратяване загубата на зъби. В някои пасти се добавят и силни антисептици, които не трябва да се употребяват повече от 2 седмици.

Ако се злоупотребява с подобни средства, организмът ще отвикне само да се бори с микробите. Така че с профилактична цел няма смисъл да се използват терапевтични пасти за зъби.

Ако сте убедени, че венците ви са болни? Да си поставяте сами диагноза е също нещо опасно, тъй като кръвта по четката за зъби може да сигнализира за алергия, хормонално заболяване, отслабване на имунитета, новообразувания в устната кухина, някои инфекциозни заболявания и други здравословни проблеми.

И лечението на пародонтозата, гингивита не трябва да се провежда само с пасти за зъби, макар и използването им значително да увеличава успеха.

Ако имате някакви подозрения относно това, че сте развили някакви заболявания в устната кухина, е най-добре да си запишете час при зъболекар, и в случай че наистина имате някакво парадонтално заболяване той да ви препоръча паста за зъби.

В противен случай можете да си закупите паста, която се рекламира като средство срещу възпаление на венците, а всъщност само да облекчава симптомите, тоест това не е истинска лечебна паста.

В този случай болката и кръвта след миенето на зъбите ще отшумят с течение на времето, но причината за възпалението ще остане. Тогава е възможно заболяването да премине без явни проявления в стадий, в който зъбите да почнат да падат сами.

Специални – могат да изтънят емайла

Не лекуват в пълния смисъл на думата, но са предназначени за разрешаването на някакъв конкретен проблем – отстраняване на потъмняването на емайла, налепите, които се образуват при заклетите пушачи.

Тук вече става дума не за заболяването, от което трябва да се избавите, а за желания резултат. Например, можете да пожелаете да промените естествения цвят на зъбите. За избора на специална паста ще ви помогне указаният ѝ състав и маркировката.

Тези пасти за зъби също не трябва да се използват постоянно,тъй като е възможно да предизвикат изтъняване на емайла, а ако в състава им присъстват по-големи количества флуор, и до нарушаване на бактериалната флора на устната кухина.

Ако целта ви е избелване, този ефект се постига по 2 начина – добавяне в пастата за зъби на специфични химически вещества – урея или кислородна вода или повишаване на абразивността на пастата за зъби, с включването на почистващи и шлифоващи частици.