Травма при ходене по леда е най-честата причина хората да търсят лекарска помощ през последните дни.

Поради рязкото понижаване на температурите, на което сме свидетели от началото на тази седмица, падналият сняг в неделя замръзна по тротоарите.

Това е и основната причина за нарастването с няколко десетки пъти на пациентите в травматологиите.

Какво да правим, за да не получим травма, когато се движим по леда?

Правилата за безопасност при ходене по леда включват 3 точки – как да се обличаме и да се обуваме, как да вървим и как правилно да падаме.

При всички тези 3 етапа можете да предотвратите травма, но най-добре е да спазвате първите 2, за да не се стигне до падане.

1. Безопасни дрехи и обувки в леда

Обувките трябва да са със стабилна подметка и да са удобни. Краката ви ще бъдат стабилни на леда, ако площта на подметките е по-голяма. Тоест обувките на високи токове не са подходящи.

Опората при тях е основно в предната част на стъпалото, и това увеличава и без това високото натоварване. Стабилността също се понижава от повишеното натоварване върху коленните стави.

Травмите на тези стави при ходене по лед могат да се случат и без ходене по лед – просто възниква напрежение и неправилно разпределение на натиска върху ставните повърхности.

По този начин често се развива бурсит на коленете и напомня за себе си дълго след края на зимата.

Обувките в леда трябва да се добре фиксирани за глезените. В противен случай навяхването на глезена може да стане неприятно последствие от разходките по леда.

Облеклото трябва да бъде умерено тежко и да не възпрепятства движението на краката. Дългите палта и шуби не са подходящи – с приоритет са якетата.

Добре е, ако коленете са допълнително защитени с мека и еластичен слой дрехи, подходящи са стандартните ски панталони.

2. Правила за придвижване по леда

Ако сте изпълнили първият пункт, то придвижването по леда ще бъде относително лесно. Краката трябва да бъдат леко присвити в коленете, като така ще имате възможност да пружинирате с тях.

Не трябва да правите широки крачки. Но крачките ви все пак трябва да са по-големи с 1,5-2 пъти по-големи от обичайните ви и се старайте да стъпвате на цяло стъпало.

Ръцете трябва да са свободни. Старайте се през студените зимни дни да носите раница вместо чанта и не влачете пакети от магазина. Носете топли ръкавици, за да не ви се налага да държите ръцете в джоба при силен леден вятър.

Държането за ръка не помага на леда, тъй като ако тръгне само единия да пада, то той ще повлече със себе си и другия.

И същевременно няма достатъчно възможност при ходене за ръка за предотвратяване на неудачно падане на леда и се повишава вероятността на фрактура на краката.

Има смисъл да държите за ръка дете, възрастен човек, ако сте по-силни и по-големи от тях. В останалите случаи тази застраховка би била лоша услуга.

3.Правила за безопасно падане в леда

Травмите в леда от падане често се случват, поради неспазването на предходните 2 пункта. Но възрастните хора могат да получат сериозна травма, дори при незначителен удар върху леда.

Причина за това е остеопорозата, която значително по-често се развива при жени над 60-годишна възраст.
Най-опасната травма при хора над 60 години е фрактурата на шийката на бедрото.