За да преживеете лесно грипната епидемия през 2016-та година е необходимо навреме да се защитите от вируса. Симптомите на свинския грип не се понасят лесно, и облекчаването им с помощта на лекарства е практически невъзможно.

Профилактиката на калифорнийския грип е много по-ефективна от лечението, но обичайните мерки защита от грипната инфекция е възможно да се окажат неефективни.

В най-лошия случай е възможно и да навредят. Има ли нещо в указания списък, което и вие прилагате?

1. Медицинска маска

Много полезно изобретение, чието основно предназначение е предотвратяване попадането на капки от храчките на болен човек във въздуха в помещението и върху здравите хора, които се намират в него.

Когато човек киха, кашля или просто говори, то вирусът се отделя в околното пространство.

Ако при симптоми на свински грип се използва маска, то количеството вируси, които попадат във въздуха значително намалява. Така рискът околните хора да се разболеят от грип намалява със стотици пъти.

Също маската помага, ако навън, в магазина, вие говорите с човек, който отделя грипен вирус. В този случай овлажненият въздух от неговата уста попада върху повърхността на маската, и не прониква в дихателните ви пътища.

След подобно общуване маската е необходимо да се свали. В противен случай ще получите вируса след известно време от собствената ви медицинска маска.

Ако пък сте в офис, в който ваш колега със симптоми на свински грип е без маска, то ще е напълно безполезно вие да си слагате маска.

Във въздуха на помещението вече има достатъчно количество вирусни частици. Филтриращата способност на медицинската маска е много ниска, и не може да служи за очистване на въздуха, който вдишвате.

Какво да правите?

Предложете маска на болния си колега, проветрете помещението за 15 минути. Проветрявайте на всеки половин час за по 1-2 минути.

2. Противовирусни препарати

Лекарства срещу свински грип като такъв, не съществуват.

Всички препарати срещу грип, които можете да си закупите от аптеката, нямат доказана ефективност в лечението, и болшинството от тях не се продават в САЩ и дори в повечето държави-членки на ЕС.

Въпреки това противовирусни препарати активно се назначават за профилактика и лечение на грип. Някои от тях не само са неефективни, но и могат да доведат до нежелани странични ефекти.

Най-опасни за самостоятелно използване са стимулаторите на синтеза на интерферон и имуностимулаторите. Първите могат да доведат до злокачествена хипертермия, а вторите до автоимунно заболяване.

3. Алкохол

Ако мислите, че по едно питие алкохол всеки ден ще ви осигури профилактика срещу свински грип, то вие грешите. Дезинфекцията в този смисъл, в който е възможно предотвратяването на грип с помощта на алкохол, е невъзможна.

Вирусът прониква вътре в организма, и паразитира в клетките на всички тъкани. Алкохолът попада в кръвта вече в частично преработен вид, и в този момент няма дезинфекциращи свойства.

Етиловият спирт – това е антисептик за външно приложение.

Но пък отслабването на имунитета с помощта на алкохола е много лесна задача. Ако в периода на грипната епидемия употребявате спиртни напитки, то рискът от разболяване нараства значително.

4. Ваксина срещу грип

Не се изненадвайте, но и ваксината срещу грип също може да бъде неефективна и дори да навреди.

Ако ваксинацията срещу грип от тип А, тоест калифорнийския е била проведена не по-късно от 6 седмици преди началото на грипната епидемия, то нейната ефективност е максимална.

Неправилната ваксинация е поставянето на грипната ваксина в навечерието на грипната епидемия, в който период се намираме в момента.

5. Антисептичен крем за нос

Също безполезен, тъй като способства за унищожаване на бактериите, но не и на вирусите, попадащи на носната лигавица