Един от най-често даваните съвети към всеки, който желае да се развива в образованието си или кариерата си, е ученето на чужди езици. В днешно време ученето на езици е изключително достъпно, а ползите от това знание са много.

Оказва се, че те не опират само до намирането на по-добра работа или по-свободно пътуване по света. Ученето на нов език може да ни бъде много по-полезно, отколкото си представяме.

Кои са най-ефективните методи за научаване на чужд език

Преди да ви запознаем с уникалните ползи от ученето на нови езици, е редно да изясним и някои от най-ефективните техники за усвояването им.

  • Флаш-карти – Този метод е чудесен, ако се затруднявате да запомните определени думи или важни изречения. Вземете малки листове и напишете от едната страна думата/изречението, а от другата – значението. Ще се убедите колко забавен и ефективен е този метод.
  • Гледане на филми с чуждоезикови субтитри – Когато просто слушате определена чужда реч е много вероятно мозъкът ви в даден момент да изключи и да разчита само на образите. Когато на екрана има и субтитри, освен че ще им обърнете повече внимание, ще усвоявате правописа и начина на изразяване на отделните герои.
  • Говорете си наум – Пробвайте да мислите как бихте казали дадено изречение от родния ви език и, ако не можете да се сетите как трябва да го кажете на съответния чужд език, запишете го и го проверете по-късно в речника. Така е много по-вероятно да го запомните, свързвайки го с определена ситуация от реалния живот.

Какви са ползите от изучаването на различни езици

  • Подобрявате паметта си

Невролозите са установили, че колкото повече задачи давате на мозъка си, толкова по-полезен ще ви е. Ученето на нов език представлява предизвикателство за мозъка и го развива.

Доказано е, че колкото повече езици учите, толкова по-лесно е запаметяването на ежедневните задачи.

  • По-малък риск от развитие на деменция

Проучвания са показали, че средната възраст за поява на първите симптоми на деменция за говорещите един език е 71.4 години, а за тези, които са успели да усвоят повече от един език, този процес се случва с 4 години по-бавно.

  • Намалява риска от развитие на депресия

Хората, които говорят повече езици имат повече самочувствие. Доказано е, че билингвистите са по-склонни да създават нови контакти и да споделят повече.

По този начин стават по-малко склонни да развият депресивни състояния.

  • Подобрявате концентрацията си

Говоренето на език, различен от родния ви, ви прави автоматично по-концентрирани в чуждата реч. Когато практикувате често чужд език, вие ставате по-концентрирани и по-внимателни в случващото се около вас.