Един от най-трудните периоди за всеки родител е преходът към бебешката възраст към детска възраст или, иначе казано, периодът след навършването на 2-годишна възраст до около 5 години.

Понякога, родителят губи контрол над емоциите си, а това допълнително нагнетява, така или иначе, тежката обстановка. Затова, с тази статия ще дадем насоки на родителите, на които им предстои или в момента са в периода на т.нар. бебешки пубертет.

Защо малкото ми дете влиза в „пубертета“

През този период, родителите доста често се ядосват на децата си и отказват да разберат техните бурни реакции. За децата, обаче, този период също не е лесен.

Бебешкият пубертет е времето, през което децата се опитват да отстояват своята индивидуалност. Вече навършило 2, детето може да се включва във все повече активности.

Родителите, обаче, продължават да възприемат децата като малки бебета, което е и напълно нормално.

За да се „откъсне“ от тази бебешка възраст, мъничето започва да отстоява своите емоции и се опитва да създаде собствени правила.

Не е случайно това, че този период се нарича „пубертет“. Спомнете си тийнейджърските ви години, в които искахте да станете по-самостоятелни и се ядосвахте на родителите ви, затова, че се държаха с вас като с деца. Същото е и при малките – те искат да бъдат възприемани като по-големи, да разбирате техните желания и да уважавате емоциите им.

Какви са най-честите прояви

Най-характерното за този период е рязката промяна на настроенията и предпочитанията. Ако до вчера детето ви е искало да се разхожда в парка и да си ляга в 21 ч., то следващите дни, то може отказва разходките и да е твърде решено да стои пред телевизора, а режима на лягане би могъл да бъде разрушен с гръм и трясък, заради непреодолимото му желание да играе на определена игра.

В тези си „бурни“ години, децата много често се ядосват заради неспособността да свършат нещо, което искат, но физически не успяват, напрер обличането, взимането на даден предмет от високия шкаф и т.н.

През този период децата отказват да чакат и отлагането на определени събития може много да ги изнерви. Пътуванията с кола или самолет, също, могат да се окажат доста изнервящи.

Как да постъпя

Най-важното е да отстоявате позициите си. Опитвайте се да се придържате към създадения режим и правила, дори и детето да се тръшка.

Знаем, че е трудно, но най-правилно би било да игнорирате нервните изблици и да не им отговаряте и крясъци и викове. Все пак, давайте на детето си да взима решения и да избира – това ще го накара да се почувства пълноценна личност.