Глаукома – това не е болест, а събирателно понятие, обединяващо в себе си множество различни очни заболявания, които са с общ признак – повишено вътреочно налягане.

Затова и не може да се говори за единен метод на лечение на тази разнообразна болест, още повече, макар и лечението на глаукома да се усъвършенства доста.

Причината за болестта е неизвестна

Колко заболявания могат да се крият зад диагнозата глаукома

Отговорът е около 60, всички те са обединени от единна симптоматика – повишение на нивото на вътреочното налягане и гибел на обвивките на окото, на първо място на зрителния нерв и неговите израстъци – аксони, и съответно изменение на зрителното поле, както и на централното зрение.

Разпределението на формите на заболяването сред тези 60 заболявания не е еднородно – до 96% заема първичната откритоъгълна глаукома.

Останалите форми са вторични, закритоъгълна, вродена или юношеска глаукома. И това са много тежки случаи.

Защо възниква глаукома

Повече от 200 години лекарите се опитват да отгатнат, но все още не успяват. Формулирана е концепция, съгласно която глаукомата като многофакторно заболяване, се развива по стечение на обстоятелствата и отделни рискови фактори, които са налице при даден случай.

Единна причина за глаукома не съществува – този, който открие такава, ще бъде позлатен, тъй като мащабът на този проблем е огромен.

От глаукома страдат повече от 100 милиона души по света и може би още толкова не знаят, че са жертви на това патологично състояние.

Това е също така и мълчалив проблем, тъй като докато болният не започва да вижда недобре, не се досеща за своята диагноза и не се обръща към лекар.

Не чакайте симптомите

Как може да се заподозре заболяването

Преди настъпването на напредналия стадий трудно човек може сам да го определи, симптоми просто няма. Именно затова е необходимо редовно да се правят прегледи при офталмолог.

Когато през 1976 г. СЗО прави препоръка за усилване на мероприятията по ранно откриване и активно наблюдение на болни от глаукома, само за няколко години са изследвани 20 милиона души и открит огромен брой случаи на това заболяване както в начален, така и в напреднал стадий.

Става ясно, че групата пациенти с това заболяване е много разнородна – това са хора на различна възраст, пол, с различно ниво на вътреочно налягане в момента на поставяне на диагнозата.

На тези щастливци им е провървяло – ако заболяването се открие в ранен стадий, то пациентът има поне 20 години нормално зрение, разбира се, ако се провежда лечение.

Ако пък заболяването се открие при достатъчно високо ниво на вътреочно налягане и в напреднал стадий, до слепотата не остава толкова много време.

При напреднал стадий без оперативно лечение по спешност не може да се мине, в противен случай бързо ще ослепее.

В каква възраст най-често се открива и какви рискови фактори са от решаваща роля

Глаукома е възможно да се развие при абсолютно всеки, и всичко зависи от това колко рискови фактора в определен момент са се срещнали при конкретен човек. Средно у нас диагнозата се поставя на възраст около 62 години.

Най-критичната възраст за възникване на глаукома е 53-55 години, полът няма значение, именно през това време е от изключителна важност да се проведат офталмологични изследвания, за да се открие навреме глаукомата.

Освен възрастта от значение са и съпътстващите заболявания – миопия с висока степен – повече от 6 диоптъра, артериална хипертония, сънна апнея. От значение е и наследствеността – ако роднини са страдали от това заболяване, рискът нараства с 10 пъти, и глаукома се развива по-рано, средно с приблизително 4-5 години.

Скрито протичане

Как протича заболяването

През 2004 г. от Световната асоциация по глаукома формулират т.нар. глаукомен континиум. Нарисуван е под формата на дъга, където в началото е абсолютно здрав човек, а в края – сляп.

Половината от дъгата е безсимптомно протичане на заболяването – много години човек боледува, но не знае за това.

Ретроспективно е изчислено, че при липса на лечение за 5-7 години от пълно здраве може да се стигне до пълна слепота.

Основното оплакване, с което хората с глаукома отиват на лекар – това е влошаване на зрението. Друг класически симптом е свиване на полезрението, но към този стадий, за съжаление, вече почти нищо не може да се направи.