Да си спомним популярните диети и препоръки, които някога са се смятали за еталон. Как се е трансформирало отношението към храненето и към тренировките в периода 2010-2020 г.

Какви са най-съществените промени в хранителните препоръки от 2010 г.

Хранене

В края на 2010 г. Министерството на здравеопазването на САЩ публикува нова версия на своите препоръки за правилно хранене.

Наред с проверените от времето съвети да се ядат разнообразни храни - плодове, зеленчуци, пълнозърнести, в тях е имало и следното:

  • Ограничаване на наситените мазнини до 10% от общото количество приемани калории;
  • Ядене на повече млечни продукти с по-ниска масленост;
  • Ограничаване на холестерола, приеман с храната до 300 мг дневно.

Препоръките на здравното ни министерство не се отличавали особено много от американските. Трябвало да се набляга на млечни продукти с ниска масленост, зеленчуци, плодове и зърнени.

Освен официалните препоръки има и масова култура, която играе, дори по-важна роля в храненето.

В десетилетието след 2010 г. се появиха не малко модерни диети, които се състояли в пълното преустановяване на яденето на твърда храна.

На голяма популярност се радва, например, диетата със сокове и менюто, състоящо се от детско хранене.

Някои са добавяли и ябълков оцет към това с надеждата да се подобри храносмилането и да се потисне апетита. Изследванията не потвърждават наличието на такъв ефект.

Какво се промени през 2020 г.

В следващата версия на препоръките на здравното министерство на САЩ, която действа от 2015 до 2020 г., включително се промениха доста неща.

За първи път бе споменат конкретен лимит на захарите в храненето – по-малко от 10% от ежедневното количество приемани калории.

Войната със захарта, предизвиквана от нарастващия брой на затлъстелите и на диабетиците, смени тази с мазнините, разпространена през 80-те и 90-те години.

Същевременно от препоръките изчезнаха ограниченията относно холестерола – вече не се смята за опасен. Да, и мнението за мазнините доста се промени.

Изследванията установиха, че богатият на тези нутриенти хранителен режим, какъвто представлява средиземноморската диета, предотвратява затлъстяване и диабет.

Представите за правилно хранене коренно се промениха – ако в годините след 2010 г. беше популярно пречистването с натурални сокове, то сега е на мода кетодиетата, която се състои в ядене на много месо и е почти без въглехидрати.

Най-радикалните промени касаят отношението към храненето и ограниченията. В края на десетилетието дойде и преломът за това как хората и медиите говорят за здравето.

Фокусът започва да се измества от слабостта и отслабването към цялостния подход към здравето и приемане на тялото такова, каквото е, т.нар. боди позитив.

Движението как да се грижим правилно за себе си обхвана и храненето. Това направи популярни адаптогените – растителните средства, за които се предполага, че помагат в борбата със стреса.

С тяхна помощ хората опитват сами да се справят с тревожността и емоционалното прегаряне.

Спорт – как се променят представите за двигателната активност

През 2010 г. бе популярно всичко, което е по-тежко. Появиха се книги и изследвания за палеофитнеса – тренировъчен режим, сходен с физическата активност на първобитния човек.

Това предполага естествени движения – катерене по дървета, пренасяне на камъни, а също и избягване на съвременните тренажори, които тренират отделните групи мускули.

Тази мода беше повече на Запад, у нас дойде по-късно, но се радваше на особено голяма популярност.

Приблизително по същото време в САЩ нараства интереса към естественото бягане – без обувки. Излезе книгата „Роден да бяга”, която се основава на Общността на бягането на бос крак и много участници в маратони започнали да бягат боси.

Все повече започна да се разпространява кросфита, зародил се през предходното десетилетие. Това е система за от функционални тренировки за сила и издръжливост.

У нас първите ентусиасти за кросфит се появяват през 2008 г., а първото състезание се провежда през 2013 г.

Препоръките на здравното министерство са за 150 минути минимум тренировки с умерена интензивност и по онова време те са на принципа „Колкото повече, толкова по-добре”.

През 2020 г. се набляга на по-умерената физическа активност

Интензивните тренировки са все още популярни, но в научните среди мнението за тях се промени.

По данни на новите изследвания, кратките периоди на физическа активност, дори с по-ниска интензивност, удължават живота и предпазват от хронични заболявания.

В някои случаи, дори е по-добре, отколкото по-продължителните и интензивни тренировки.

Американските препоръки от 2018 г. се придържат към тази линия. Всяка тренировка, отколкото никаква, дори и да е няколко минути дневно. Не е изненадващо, че най-търсени стават кратките тренировки.

Започна да се обръща повече внимание на психическото здраве. Например, в САЩ наред с популярните йога студия започнаха да се откриват такива за медитация и за дневен сън, у нас също е налице такава тенденция.