Когато си купуваме лекарства, обикновено първото нещо, от което се интересуваме е по колко пъти на ден и за колко време се приема даденото лекарство, както и дали трябва да сме се нахранили или да бъдем гладни, преди да сме се взели лекарството.

Замисляли ли сте се, какво влияние оказват храните на медикаментите, които приемате? Е, днес ще обсъдим именно тази тема, за да може да съобразите хранителния си режим с определените лекарства, които се налага да приемате.

Взаимодействат ли си макро- и микронутриентите от храната с медикаментите

Хранителните вещества, които усвояваме, при хранене могат да се взаимодействат с лекарствата, като това взаимодействие може да бъде вредно или полезно за нас. Храната може да повлияе върху разтворимостта, абсорбирането, метаболизма, изхвърлянето на лекарствата. В зависимост от комбинацията между консумираната храна и приетите от нас лекарства, определени хранителни вещества, могат да влияят и върху биохимичните и физиологични ефекти на медикаментозната терапия.

Различните вещества, които се съдържат в храните могат да повлияят стомашното pH, секретирането на течности и ензими, процесите в гастроинтестиналния тракт и перисталтиката. По този начин се променя лекарствената абсорбция и метаболизмът ни.

Как състава на храната повлиява ефекта на приетите лекарства

Вече стана ясно, че ефективността на изписаните ни медикаменти, зависи до голяма съставките на изяденото от нас.

Млякото и млечните продукти, са богати на калций и при едновременен прием с тетрациклинови антибиотици, в тънкото черво се образуват неразтворими комплекси, които не се усвояват. Храните, богати на мазнини, не бива да се приемат паралелно с диуретици и сулфонамиди.

Диуретиците са лекарства, съдействащи за освобождаването на излишните количества вода и сол от организма ни. Сулфонамидите се използват за лечение, предимно, на респираторни и уроинфекции.

Когато приемате антибиотици и лекарства за лечение на сърдечна недостатъчност, не е добре да прекалявате с богатата на протеин храна, тъй като тя предизвиква развитие на гнилостни процеси в червата, които потискат всмукването на тези медикаменти.

Въглехидратната храна, ускорява чревният пасаж, често нарушава всмукването на някои антибиотици, лекарства срещу респираторни или уроинфекции и успокоителни.

Богатите на протеини, подкиселяващи храни, към които спадат месото, рибата и яйцата, поттискат ефекта на салуретиците, които са вид диуретици, използвани в лечението на есенциална хипертония, сърдечна недостатъчност и др. Оказва се обаче, че месото, рибата и яйцата влияят добре на усвояването на лекарства, борещи се с инфекциите, както и противодиабетните средства.

Фармацевтите препоръчват някои лекарства да се приемат на празен стомах, защото по този начин се всмукват по-бързо. Такива лекарства са сърдечните гликозиди, някои антибиотици и повечето сулфонамидни препарати.