Защо някои хора с достойнство понасят и най-сериозните изпитания, докато други вдигат ръце и се оплакват от живота, заради несъществени затруднения?

Изкуство ли е да превръщаш проблемите във възможности? И не става въпрос просто за постигане на успех въпреки обстоятелствата, а за умението да правиш така, че препятствието, стоящо на пътя ти, да стане част от него. Този подход отличава и силните хора.

А за какви силни хора става дума? Кои са те?

Кого обикновено смятаме за силен? Хората, които с достойнство се справят с трудностите, не вдигат ръце, превръщат проблемите във възможности. Такива мъже и жени са живели във всички времена.

• Знаете ли, че бъдещият велик оратор от Древна Атина Демостен в детството си бил болнав и има доста сериозен говорен дефект?

В този период губи и родителите си, а неговите настойници разграбили оставеното му наследство. Но това не го сломило.

Той мечтал да стане оратор и всеки ден се занимавал с това. Той изпълнил мечтата си и наказал в съда тези, които го ограбили като дете.

• Сигурно и не подозирате, че бъдещият нефтен магнат Джон Рокфелер е бил син на алкохолик и престъпник и започнал да работи още на 16 за мизерно заплащане.

• Не можете и да си представите, че Ейбрахам Линкълн през целия си живот страдал от тежки депресии и няколко пъти бил на границата на самоубийство?

Той израснал в нищета, много пъти търпял поражения в своя политически живот, но това не му попречило да стане легенда.

Повечето от нас никога не са се сблъсквали с ужасите, които са преживели тези хора. Но често се панираме, побъркваме се и се оплакваме от несправедливост, дори и при незначителни поводи.

Спират ни и изваждат от релси незначителни препятствия, като например, нечия критика, задръстванията по градските булеварди или прекъсналият за кратко Интернет.

Страх, отчаяние, негодувание, разсеяност са типичните реакции на затруднение.

Но никой не ни е обещал, че животът ще бъде справедлив и безпрепятствен. Налага ни се да се сблъскаме с трудности. От нас зависи как ще реагираме на тях.

Силните хора се отличават с това, че проявяват устойчивост и контролират своите емоции. Не се предават пред лицето на проблемите, и освен това правят проблемите част от своя път.

Как да усвоим подхода към трудностите на силните хора?

Силните разполагат със система от убеждения, които следват и която им помага да пазят съзнанието си трезво и правилно да се отнасят към несгодите.

За да се справяме с трудностите като силните хора, ни е нужна същата система от убеждения. Не е нужно да изобретяваме нещо ново, тъй като тази система се основава на философията на стоиците.

О не, само не философия

За съжаление, в масовото съзнание философията се асоциира с покрити с прах дебели книги, черно-бели потрети на философи и абстрактни разсъждения.

И най-важното е действието. Не можем да се скрием от проблемите, необходимо е да действаме, да преодолеем препятствията и да ги оцветим в необходимия цвят.

Като пример, можем да посочим Виктор Франкъл, който смятал, че не сме длъжни да очакваме отговора на въпроса какъв е смисълът на живота, този въпрос светът ни задава сам.

И нашият отговор е в нашите действия – в упоритостта, здравия разум, търпението и съсредоточеността.