Появява ли се при вас понякога като реакция на силна емоция силна болка в сърцето? Бързо се уморявате всичко ви дразни, понякога усещате лек световъртеж, не ви достига въздуха, усещате сърцебиене? Ако ви безпокоят подобни симптоми, проверете своя пулс.

С идването на горещините вътрешният метроном на организма – сърцето, много хора започва да бие по-ускорено. Това състояние лекарите наричат тахикардия – от гръцки – „бързо сърце“.

От сезонна тахикардия страдат само хората, живеещи в умерените географски ширини и в северните региони.

На южняците и на обитателите на екваториалните географски ширини това състояние не ги застрашава – тъй като в условията на екваториален и тропичен климат организмът не изпитва стреса, свързан с внезапния преход от зимните студове към горещото лято. В подобни моменти тахикардията напомня за себе си.

60-80 удара в минута – това е нормата;
81-95 удара в минута – пулсът е леко ускорен;

Причините за това са няколко:

• През лятото започва по-активно да функционира щитовидната жлеза, синтезираща хормонът тироксин, който стимулира по-бързото съкращаване на сърдечния мускул;
• Надбъбречните жлези освобождават в кръвта повишено количество адреналин и норадреналин. Тези вещества ускоряват ритъма на нашия вътрешен метроном.
• Натрупаната преди отпуската умора се отразява на състоянието на нервната система – тя става прекалено възбудима и при най-малкото вълнение се стимулира функцията на сърцето. В медицината това състояние се нарича вегетативно-съдова /невроциркулаторна/дистония от кардиален /сърдечен/ тип.

Това не е реално заболяване, а временно нарушение на регулацията на сърдечната дейност, лесно поддаващо се на корекция при съблюдаване на определени правила. Консултирайте с невропатолог, следвайте съветите, които са дадени по-долу и вашето сърце ще се успокои.

Повече от 95 удара в минута – вашето сърце бие в ускорен ритъм.

Защо се случва така?

Отговор на този въпрос може да даде само кардиолог. Ако пристъпите на учестено сърцебиене започват внезапно с усещане на силно туптене в гърдите, пулсът ѝ се ускорява до 150 и повече удара в минута, най-вероятната диагноза – „пароксизмална тахикардия “.

Освен това е необходимо да се убедите, че проблемът не е свързан с хиперфункция на щитовидната жлеза – хипертиреоза и на надбъбречната жлеза. За лечението на тези заболявания ще ви помогне добър специалист.

Сърдечното „препускане“ изтощава енергийните резерви на миокарда – като язденето на задъхан кон, той може да спре завинаги.

А на сърцето всъщност не му е необходимо толкова много:

• На първо място, когато човек е щастлив, то бие спокойно и равномерно;
• На второ място – добре е да прекарвате по 2 часа дневно в движение, така ще „разгоните“ кръвта по кръвоносната система;
• На трето място – правете по 2-3 пъти секс седмично. При стимулация на ерогенните зони пулсът се ускорява до 120 удара в минута, а по време на оргазъм сърцето бие така както и при спортистите – с 180 удара в минута. По-ефективен кардиотренажор засега не е измислен.
• Четвърто – сърцето обича обезмасленото мляко и гроздовият сок – съдържащите се в него вещества предпазват от сърдечно-съдови заболявания, портокалите, грейпфрута и другите цитрусови – спомагат за понижаването на нивата на кръвното налягане и на холестерола, бананите – способстват за нормализирането на сърдечния ритъм.

Необходими са също така и рибни дни – предотвратяват атеросклероза на коронарните артерии, тъй като съдържат омега-3 мастни киселини, които „хранят“ сърдечния мускул.