Страхът има както позитивна, така и негативна страна.

Да започнем от позитивната. Страхът е емоция, сигнализираща за опасност. И тя предизвиква мобилизация на вътрешните сили и ресурси. По този тялото ни подготвя за бягство, за да избегнем надвисналата над нас опасност.

Този механизъм, който природата е създала у човека е част от инстинкта за самосъхранение. Всъщност, това е емоционалната част от инстинкта за оцеляване.

Но има друго положение. Когато човек се страхува да си постави големи цели. И въобще всякакви цели. Той се бои от неуспехи и най-вече от мненията на околните или от нещата, които водят до реализирането на потенциала.

В такъв случай страхът потиска човека. Превръща се в бариера за него. Най-потискащите страхове – боязън от провал и от осъждане.

Страхът от неуспех принуждава много талантливи хора да отстъпват. Да се отказват от своите цели. Принуждава ги да живеят, както дойде. На принципа: „Боя се да постигна нещо голямо, а малко не ми и трябва. Не ми е интересно“.

От списание „Forbes“ провели специално изследване – Кой елемент от начина на мислене отличава милиардерите от обикновените хора? И установили, че най-важният елемент е лисата на страх от неуспеха.

Да си припомним за Хенри Форд – преди да стане богат, той два пъти фалирал. Богатите хора не се страхуват да рискуват. При тях липсва страхът от провал. Това е основното нещо, което ги различава от болшинството от хората.

Вторият потискащ страх – от осъждане. Боязън от това, че хора няма да ви признаят и ще кажат, че вие не сте прави. Това може да принуди много хора да се откажат от самореализацията си. Хората не се доверяват на вашата интуиция. Естествено, те не могат да се движат напред.

Мнозинството осъжда напредничавите хора. Нарича ги парвенюта. Както е казал Махатма Ганди – „Ако ти искаш да направиш нещо велико, трябва да си готов за това, че в началото всички ще ти се смеят. А след това ще започнат яростно да ти се противопоставят.“

Освен това си представете – хората, постигнали определено социално положение, се стремят да се задържат на своите позиции. И вие се насочвате към тях.И се получава така, че вие желаете да им отнемете минимум част от това, което те са постигнали.

Артур Шопенхауер казвал, че за да създаде човек нещо велико трябва да се избави от влиянието на общественото мнение. А Дан Кенеди, един от най-великите бизнес тренери, бил още по-радикален: „Не знаеш как да постъпиш? Погледни какво правят всички и го направи по друг начин.“

Тези 2 страха няма да ви оставят да постигнете целите си.

А кои страхове помагат по пътя към реализиране на замисленото?

Например, страхът от това да изживеете един безрадостен, сив и скучен живот. Според проучване на списание Форбс сред милиардери и успели хора, животът е необходимо да се живее така, че на човек да не му бъде много болно за безцелно изживените години.

И този страх ще ви води напред. Ще ви кара да се движите. Страхът да не реализирате своя потенциал. Да не постигнете целите си. Да не изживеете живота си на 100%. Задача на всеки човек е да се научи да управлява своите страхове. Така че те да не управляват него, а той тях.