Цитонамазка – официалното ѝ медицинско название е ПАП тест, представлява цитологично изследване, при което се вземат проби от лигавицата на шийката на матката.

Анализът се извършва за установяване на измененията в клетките на шийката на матката, които могат да покажат наличие на рак на шийката на матката или заболявания, в резултат на което той може да се развие.

Това е най-добрият начин за оценка на предракови състояния, малки скрити тумори, които могат да прогресират в цервикален рак. При ранно откриване на това заболяване то се поддава на лечение.

Всички жени на 18 и повече години трябва да преминават през ежегодно гинекологично изследване. Това се отнася и за тийнейджърките, които са започнали полов живот преди тази възраст.

Всяка жена следва да започне да си прави редовно ПАП тест след започването на интимен живот или след 21-годишна възраст, в зависимост от това кое събитие се е случило първо.

По-рано се препоръчваше единствено гинекологичен преглед за жени до 30-годишна възраст. А след това беше необходима и цитонамазка на всеки 2-3 години при предхидн4 нормални резултати от изследването и при отрицателен резултат за наличие на човешки папилома вирус /HPV/.

Как се извършва цитонамазката?

Материал за изследването се взема по време на гинекологично изследване. Гинекологът използва прибор, наречен гинекологично огледало, за да разшири влагалището и да прегледа шийката на матката.

За вземане на проби от клетките на маточната шийка се използва пластмасова шпатула и малка четка. След като клетките са взети, те се поставят във физиологичен разтвор и за изпращат в лаборатория за изследване.

Болезнена процедура ли е ПАП теста?

Вземането на проби за цитонамазката не е болезнена процедура, но гинекологичното изследване може да причини неголям дискомфорт.

Кога можете да узнаете резултатите от цитологичното изследване?

В зависимост от възможностите на лабораторията, в която са изпратени пробите за анализ. Понякога за определяне на резултатите са необходими няколко седмици. Ако гинекологът ви не се свърже с вас в рамките на 3 седмици, потърсете го и той би следвало да ви съобщи резултатите от изследването.

Какво означават резултатите от ПАП теста?

Нормална цитонамазка означава, че клетките на шийката на матката изглеждат нормално. А ненормалната е признак за изменения в лигавицата на маточната шийка. Понякога е необходимо да се вземат проби за повторен извършване на ПАП теста.

Освен това, може да се наложи и допълнително обследване, като например колпоскопия /при което се използва специален микроскоп за изследване на шийката на матката и влагалището/. Цитологичните изследвания понякога показват признаци за наличие на инфекция.

Но, за да се определи наличието на заболявания предавани по полов път, е необходимо да се направят допълнителни изследвания.За да бъдат резултатите от ПАП теста достоверни, можете да направите няколко неща – не правете секс, не се подмивайте, не използвайте лубриканти 48 часа преди вземането на проби за цитологичното изследване.

Какво се предприема, ако резултатите от лабораторния анализ не са в нормата?

Патологичният ПАП тест не е задължително да указва наличие на ракови клетки. Съществуват няколко причини, поради които резултатите от цитонамазката могат да бъдат патологични. В такъв случай гинекологът прави оценка на резултатите и определя необходимостта от по-нататъшни изследвания.

Защо е необходимо да ви бъдат вземани проби за повторен ПАП тест?

Това се налага, ако по време на вземането на клетъчни проби е било установено наличие на инфекция или не са били взети достатъчно клетки.