Цитонамазка
Здравна Енциклопедия

Цитонамазка – официалното ѝ медицинско название е ПАП тест, представлява цитологично изследване, при което се вземат проби от лигавицата на шийката на матката.

Анализът се извършва за установяване на измененията в клетките на шийката на матката, които могат да покажат наличие на рак на шийката на матката или заболявания, в резултат на което той може да се развие.

Това е най-добрият начин за оценка на предракови състояния, малки скрити тумори, които могат да прогресират в цервикален рак. При ранно откриване на това заболяване то се поддава на лечение.

Всички жени на 18 и повече години трябва да преминават през ежегодно гинекологично изследване. Това се отнася и за тийнейджърките, които са започнали полов живот преди тази възраст.

Всяка жена следва да започне да си прави редовно ПАП тест след започването на интимен живот или след 21-годишна възраст, в зависимост от това кое събитие се е случило първо.

По-рано се препоръчваше единствено гинекологичен преглед за жени до 30-годишна възраст. А след това беше необходима и цитонамазка на всеки 2-3 години при предхидн4 нормални резултати от изследването и при отрицателен резултат за наличие на човешки папилома вирус /HPV/.

Как се извършва цитонамазката?

Материал за изследването се взема по време на гинекологично изследване. Гинекологът използва прибор, наречен гинекологично огледало, за да разшири влагалището и да прегледа шийката на матката.

За вземане на проби от клетките на маточната шийка се използва пластмасова шпатула и малка четка. След като клетките са взети, те се поставят във физиологичен разтвор и за изпращат в лаборатория за изследване.

Болезнена процедура ли е ПАП теста?

Вземането на проби за цитонамазката не е болезнена процедура, но гинекологичното изследване може да причини неголям дискомфорт.

Кога можете да узнаете резултатите от цитологичното изследване?

В зависимост от възможностите на лабораторията, в която са изпратени пробите за анализ. Понякога за определяне на резултатите са необходими няколко седмици. Ако гинекологът ви не се свърже с вас в рамките на 3 седмици, потърсете го и той би следвало да ви съобщи резултатите от изследването.

Какво означават резултатите от ПАП теста?

Нормална цитонамазка означава, че клетките на шийката на матката изглеждат нормално. А ненормалната е признак за изменения в лигавицата на маточната шийка. Понякога е необходимо да се вземат проби за повторен извършване на ПАП теста.

Освен това, може да се наложи и допълнително обследване, като например колпоскопия /при което се използва специален микроскоп за изследване на шийката на матката и влагалището/. Цитологичните изследвания понякога показват признаци за наличие на инфекция.

Но, за да се определи наличието на заболявания предавани по полов път, е необходимо да се направят допълнителни изследвания.За да бъдат резултатите от ПАП теста достоверни, можете да направите няколко неща – не правете секс, не се подмивайте, не използвайте лубриканти 48 часа преди вземането на проби за цитологичното изследване.

Какво се предприема, ако резултатите от лабораторния анализ не са в нормата?

Патологичният ПАП тест не е задължително да указва наличие на ракови клетки. Съществуват няколко причини, поради които резултатите от цитонамазката могат да бъдат патологични. В такъв случай гинекологът прави оценка на резултатите и определя необходимостта от по-нататъшни изследвания.

Защо е необходимо да ви бъдат вземани проби за повторен ПАП тест?

Това се налага, ако по време на вземането на клетъчни проби е било установено наличие на инфекция или не са били взети достатъчно клетки.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.52 94

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg