Може би, на всички ни се е случвало да забравим това, което трябва да кажем, когато са ни изпитвали в училище или имаме решаваща работна среща, например.

Когато обаче, ежедневно започнем да забравяме дребни неща или пък ни е трудно да подбираме думите си, а концентрацията при учене на нова информация отслабва все повече, то това, може би, значи, че стресовите ситуации в живота ни са повече от допустимото.

Днес, ще разберем защо стресът повлиява така когнитивните възможности и как може да си помогнем.

Как реагира мозъкът ни при стрес

Частта от мозъка ни, която отговаря за възприятията, менталната активност и, като цяло, за познанието е префронталният кортекс. Той, до голяма степен, е отговорен и за разпределенито на задачите, които трябва да вършим, за плановете, които трябва да си съставим и за анализирането на определени ситуации.

От друга страна, един набор от ядра в нашия мозък, наречен бадемовидно тяло или амигдала, активира състояния като гняв, страх, тревожност и стрес. Установено е, че когато амигдалата е активирана ние не можем рационално да планираме ситуациите и да направим (или кажем) това, което знаем, че трябва.

Тоест, при ситуация на стрес, доминира дейността на амигдалата и тя се опитва да реши създалия се проблем бързо (но не и рационално), като много често това ни провокира да избягаме от дадена ситуация.

Учени от института по психиатрия в Мюнхен стигнали до извода, че острият социален стрес значително понишава когнитивните способности. Но трябва ли да се примиряваме с този факт?

Как да редуцираме влиянието на стреса

Някои психолози и психоаналитици са установили, че човек може да стане, реално, устойчив на стрес (не само привидно). Когато човек е устойчив към стрес, той/тя развива емоционална интелигентност, променя поведението си и начина на мислене относно променилата се ситуация.

Мозъкът на тези хора успява да разпознае по-бързо стресовата ситуация, но в същото време, амигдалата действа за по-кратко време и негативните и силни емоции се регулират много по-бързо.

Ако не желаете стреса да управлява в толкота голяма степен да управлява когнитивното ви представяне, пробвайте със следните съвети:

- Гледайте на всяка кризисна ситуация, като «подарък», чрез който вие добивате повече житейски опит;

- Поставяйте си минимални срокове за премисляне;

- Отделяйте повече време за грижа за себе си, за да може да повишите самочувствието си;

- Описвайте емоциите си в дневник, а паралелно с това и нещата, които сте свършили – така в края на седмицата, може да си направите равносметка дали емоционалното ви състояние се е отразило на вашите задачи и цели.