Да започнем своя ден с кратка разходка, е полезно за здравето. Но ако засега във вашите планове не влиза по-ранно ставане, за да се поразходите малко, научните предимства на тази стъпка могат да ни накарат да променим мнението си.

Какво прави толкова полезна сутрешната разходка за здравето ни

1.Активно се изгарят мастни отлагания

Сутрешната разходка е много полезна за тези, които искат да отслабнат. Бързо ходене в рамките на 30 минути може да изгори около 300 килокалории, същевременно упражненията с висока интензивност са още повече.

Ако тепърва сте започнали да се разхождате сутрин, е полезно всеки ден с по малко да ускорявате крачката. А ако отдавна практикувате такива натоварвания, то тогава по-добре към разходката да добавите и бягане спринт.

2.Подобрява настроението и дарява бодрост

Свежият въздух сутрин дарява чудеса. Ободрява тялото, зарежда с енергия и укрепва психическото здраве. Хората, които редовно ходят пеша, проявяват позитивна нагласа и повече се радват на живота.

3.Помага за избягване на прокрастинацията

Тези, които си повтарят мантрата, че ще направят това утре, сутрешната разходка ще спомогне да се избавят от прокрастинацията.

Учените са убедени, че повишаването на нивото на енергията и доброто настроение, са именно това, което помага за поемане на отговорност за задачите и за успешното им изпълнение. Също така сутрешната разходка дарява бодрост и помага за справяне със сутрешната сънливост.

За 30 минути разходка човек прави средно по 3000-4000 крачки.

4.Идеално състояние на кожата

Всяка форма на физическа активност, и сутрешната разходка – не е изключение, като се подобрява кръвообращението и се усилва притокът на кръв към клетките. А именно това, което помага за кожата да сияе и да се покрие с руменина, която е признак на здраве.

5.Поддържане на оптимално тегло

Много хора са убедени, че сутрешната разходка е ефективна само за отслабване, всъщност е от полза и за красиво наддаване на килограми. И красиво, това е ключово условие.

Когато човекът яде висококалорична храна, то той напълнява, преди всичко в областта на корема и бедрата. Но ако консумираме и повече полезни белтъчини и мазнини, и ежедневно да се разхождаме сутрин, натрупаните грамове или килограми равномерно ще се разпределят по цялото тяло и ще радват своя притежател.

6.Понижение на артериалното налягане

Бързата разходка за около половин час сутрин благотворно влияе на сърцето и на кръвоносните съдове, което на свой ред помага за нормализиране на високото артериално налягане.

В изследванията е било установено, че разходката способства също за понижаване нивата на триглециридите в кръвта, което също влияе положително на здравето на човека.

7.Укрепва имунитета

Не е тайна, че всяко умерено физическо натоварване е полезно за здравето и за укрепване на имунитета. И сутрешната разходка не е изключено.

В едно изследване от 2005 г. са установени положителни изменения на имунните параметри, които помагат за защита на организма от заболявания.

Следва да се отбележи, че тези изменения са били краткотрайни и за да получим действително надеждна защита, е необходимо да разхождаме сутрин.

8.Предотвратява се възникване на диабет

Една от основните причини за развитие на диабет е заседнал начин на живот. Поради него се влошава обмяната на веществата, и протичат други изменения, които създават всички условия за развитие на болестта.

30-минутната разходка сутрин оказва благотворно въздействие върху общото ниво на кръвната захар, а също и намалява симптоматиката на диабет тип 2, ако човек вече страда от него.

Такива впечатляващи резултати показва изследване от 2010 г.

9.Помага за справяне с болките в ставите

Сковаността в коленете и в другите стави на тялото възниква поради заседналия начин на живот. С времето това може да доведе до развитие на артрит. За да не се случа това, е необходимо да си осигуряваме умерени физически натоварвания. И сутрешните разходки са идеалното решение.

10.Подобрява се мозъчната функция

Изследванията показват, че сутрешната разходка повишава концентрацията на вниманието и помага за по-доброто запомняне. Също помага за запазване на енергичността на ума и за откриване на идеално решение на всеки проблем.

Едно от предимствата на кратката разходка е подобряване на кръвообращението в организма. Благодарение на това правилно се снабдява с кислород и с хранителни вещества всяка клетка на организма, включително и главният мозък.