Вероятно повечето от вас са чували за историите, които нашумяха преди време, на 2 млади австрийки, които са залъгани от терористи чрез социалните мрежи да напуснат домовете и да отидат в Ислямска държава, където да се срещнат с мъжа на мечтите си.

Но навярно вие не си се представяте на тяхно място. А не би трябвало.

По различни данни към Даеш са привлечени близо 20 хиляди граждани на Европейския съюз, за България няма данни, като е възможно и да няма наши сънародници, които да са се оказали в капана на терористите или просто техните роднини да не желаят да разкриват подобна информация. И част от тези европейки са жени, по всяка вероятност сред тях има и българки.

Кои са в рисковата група?

Ако вие сте на възраст от 18 до 35 години, самотна сте и чувствате се неудовлетворена от отношенията с партньора, образована сте и прекарвате твърде много време в социалните мрежи, то вие сте в рисковата група.

Социалните мрежи са основният инструмент за вербуване, който работи безотказно. Именно през Интернет е най-лесно осъществяването и поддържането на контакт с жертвата.

Точно в глобалната мрежа са необходими най-малко усилия да се въздейства върху психиката на човека, без да се предизвикват никакви подозрения. Именно в социалните мрежи познанствата са най-лесни и се изгражда доверие.

Следва да се отбележи, че не само жените над 18 годишна възраст са в риск, а и младите девойки, които са силно чувствителни и са много податливи на чуждо въздействие и съответно лесно се доверяват на чужди хора, особено ако нямат постоянна връзка с момче, които да ги кара да се чувстват щастливи и да са удовлетворени от живота.

Обикновено тийнейджърките не се разбират добре с родителите си и ако през този период няма човек, който да ги разбира, те стават много податливи на манипулации. Точно такъв беше случая и с двете момичета от Австрия, които бяха избягали от домовете, за да заминат с мъжа на мечтите си за Ислямска държава.

„Аз ще ти подаря приказка“

Самотната или неудовлетворена от връзката с мъжа си жена е най-слабото звено.

Патриархалната култура, в която бащата и мъжът са главата на семейството, от която и досега не сме се освободили окончателно – е въдицата, на която е много лесно да се хване всяка жена, мечтаеща за лично щастие.

Съдбата я среща с прекрасния принц – мъж, който е като каменна стена, човек, готов да ѝ осигури прекрасно и спокойно бъдеще. Естествено тази представа няма никаква връзка с действителността, но изключително елементарната манипулация все пак работи.

Как действат вербуващите?

Важно е да знаете, че вербуващите не бързат за никъде, затова те никога не действат прекалено бързо. Жертвата не разбира, че я манипулират, защото с всяка се води индивидуална работа.

Това означава, че вербуващият ще ви манипулира чрез вашите слаби страни, той ще дърпа тези конци, които да засегнат именно вас, а не някаква абстрактна жена.

Поради тази причина е важно да разпознаете манипулациите от самото начало и да не позволявате на този човек да ви спечели доверието. Ето и признаците, на които трябва да обърнете внимание:

1. Новият ви познат в социалните мрежи твърде много се интересува от живота ви
2. В живота ви се появява необходимият ви човек;
3. Усещате, че вашето обкръжение е необичайно враждебно;
4. Новият ви познат има отговори на всички ваши въпроси;
5. Чувствате се, като опиянена, когато той ви пише;